Francie se kaje, Hollande se omluvil Moralesovi

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 7. 2013 12:21
Paříž nepustila prezidentské letadlo do svého vzdušného prostoru. Kvůli Edwardu Snowdenovi
Evropa se dopustila diplomatického faux pas.
Evropa se dopustila diplomatického faux pas. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský prezident Francois Hollande se omluvil za to, že jeho země ve středu odmítla pustit do svého vzdušného prostoru letoun bolivijského protějšku Eva Moralese.

Důvodem bylo podezření, že na palubě je whistleblower Edward Snowden. Šéf Elysejského paláce ovšem tvrdí, že šlo o nedorozumění. Francouzská strana podle něj neměla tušení, že blokuje průlet stroje s hlavou státu.

Do hašení diplomatického skandálu se pustili i diplomaté. "Ministr zahraničí volal svému bolivijskému protějšku, aby se omluvil za incident, způsobený zdržením vydání povolení průletu přes francouzské teritorium," stojí v prohlášení úřadu.

Francie není jedinou evropskou zemí, která bolivijský prezidentský speciál odmítla. Stejného faux pas se podle jihoamerického státu dopustily také Itálie, Španělsko a Portugalsko.

Ukazuje se tak, že Moralesovu letadlu zabránily v průletu prakticky všechny země Evropské unie, přes jejichž vzdušný prostor se mohl cestou z Moskvy vydat.

Letoun bolivijského prezidenta Eva Moralese poté, co musel nuceně přistát na letišti ve Vídni.
Letoun bolivijského prezidenta Eva Moralese poté, co musel nuceně přistát na letišti ve Vídni. | Foto: Reuters

Prezidentův stroj tak musel přistát ve Vídni. Pokračovat mohl až poté, co se ukázalo, že bývalý IT expert amerických tajných služeb není na palubě. Rakouští představitelé tvrdí, že ostraha letiště po Moralesově souhlasu letadlo prohledala, Bolívie jakékoliv prohledávání popírá.

Latinská Amerika se cítí ponížena

Bezprecedentní chování evropských zemí kritizovali i politici dalších jihoamerických zemí. "Nejde jen o ponížení sesterské země, ale i celého jihoamerického kontinentu," prohlásila podle BBC argentinská prezidentka Cristina Fernandezová de Kirchnerová.

Rozhořčení projevil i venezuelský prezident  Nicolas Maduro. "Ujišťuji o naší solidaritě s Evem, ve Venezuele budeme na tuto nebezpečnou, nepřiměřenou a nepřijatelnou agresi důstojně reagovat," napsal na Twitteru.

Poněkud mírněji reagovala hlava Ekvádoru. "Vyjadřujeme solidaritu s Evem Moralesem a ušlechtilým bolivijským lidem," tweetnul Rafael Correa.

Bolivijský viceprezident Alvaro Garcia kvůli incidentu na čtvrtek svolal mítink latinskoamerických zemí.

Snowden stále bezprizorní

Snowden stále hýbe světem.
Snowden stále hýbe světem. | Foto: Reuters

Zatímco skandály kolem jím zveřejněným informací hýbou světem, a možná dokonce překazí euro-americkou dohodu o volném obchodu, Edward Snowden stále čeká v transitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo, zda mu některá z dvacítky zemí, kterou požádal o azyl, vyhoví.

Na seznamu, jenž zveřejnil server WikiLeaks, figurovaly Bolívie, Brazílie, Čína, Ekvádor, Finsko, Francie, Indie, Itálie, Irsko, Island, Kuba, Německo, Norsko, Nikaragua, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko a Venezuela.

Indie, Polsko a Brazílie už odmítly. Bolívie, Německo a Itálie potvrdily, že se žádostí zabývají, zbylé státy se buď nevyjádřily, nebo prohlásily, že by se Snowden musel dostavit na jejich půdu.

 

Právě se děje

Další zprávy