Video: K Zemi uhání kometa století, jasnější než Měsíc

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 7. 2013 7:50
NASA ukázala snímky komety, která bude na podzim vidět pouhým okem za bílého dne
ISON bude jasnější než Měsíc v úplňku.
ISON bude jasnější než Měsíc v úplňku. | Foto: Wikimedia Commons

Pasadena - Díky snímkům, zaslaným na zem Hubbleovým vesmírným teleskopem, se mohou lidé poprvé detailněji seznámit s C/2012 S1 (ISON) - kometou století, která bude během pozdního léta a podzimu prolétávat tak blízko kolem Země, že bude zářit víc než Měsíc za úplňku.

Během nejasnějšího období bude zřejmě C/2012 S1 pozorovatelná pouhým okem dokonce i za bílého dne.

V současné době je ale ještě daleko. Téměř 650 milionů kilometrů od Země, mezi oběžnými drahami Marsu a Jupiteru.

K Zemi uhání rychlostí přes 90 tisíc kilometrů v hodině a neustále zrychluje. 28. listopadu dosáhne rychlosti 684 tisíc kilometrů v hodině.

Zvyšující se rychlost a snižující se vzdálenost komety je možné sledovat v reálním čase ZDE.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pro představu: Fotky, z nichž americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku sestavil opakující se 5vteřinou sekvenci, byly pořízeny během 43 minut. Za tu dobu ISON urazila vzdálenost 55 tisíc kilometrů, což odpovídá 7 procentům vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Někoho možná překvapí, že ISON není rozpálená, je naopak velmi studená, její ocas tvoří proude plynu unikající z jejího tavícího se zmrzlého jádra. Čím je kometa blíž Slunci, tím rychlejší je proces sublimace.

Nejlépe viditelná bude na podzim

Od pozdního léta 2013 by měla být vlasatice viditelná i obyčejným dalekohledem, pouhým okem pak od začátku listopadu do poloviny ledna 2014. Nejlepší podmínky pro její sledování budou na severní polokouli.

Kometa velmi zajímavá také tím, že se pravděpodobná dráha jejího letu podobá dráze Velké komety z roku 1680 (také Kirchovy komety), kterou bylo možné spatřit i za denního světla a jež za sebou nechávala výrazný dlouhý ocas, upozornil server Space.com

Zda se taková nebeská podívaná naskytne i v 21. století, zatím není možné s určitostí říci. Kometa je zatím příliš daleko.

Vlasatici objevili astronomové Vitalij Něvskij a Arťom Novičonok na CCD snímcích pořízených reflektorem projektu International Scientific Optical Network (ISON). Zajímavostí je, že se ujal název ISON přestože běžně se kometám přezdívá jmény jejich objevitelů.

Nejkrásnější snímky zachycené Hubbleovým vesmírným teleskopem:

 

Právě se děje

Další zprávy