NASA představila projekt na ochranu Země před asteroidy

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 6. 2013 7:48
Nápady na vylepšení projektu odklonění planetek může posílat odborná i široká veřejnost
Foto: NASA

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) se rozhodl vzít bezpečnost Země do svých rukou.

Zahájil přípravu programu Velká výzva, jehož cílem je úplná ochrana naší planety před asteroidy, a vyzval soukromý sektor, akademickou obec i širokou veřejnost, aby se do něj zapojily.

Nyní sice astronomové prostor kolem Země sledují, menší planetky, jako například meteorit, jenž 15. února dopadl poblíž uralského města Čeljabinsk, ale včas zaregistrovat nedovedou.

Pak je tu ještě hrozba větších kosmických těles. Ta by lidstvo v současné situaci zaznamenalo s předstihem, pravděpodobně by ale nestačilo zareagovat. O způsobu, jakým by to mělo udělat, se totiž zatím jen diskutuje.

Američané to chtějí změnit. Ochranu Země hodlají postavit na - v teoretické rovině již připraveném - plánu odvlečení asteroidu na oběžnou dráhu kolem Měsíce a následném přistání na něm.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Prosíme všechny, aby se zamysleli nad koncepty a odlišnými přístupy, než jsme zatím popisovali," požádal odbornou i laickou veřejnost administrátor Úřadu pro lidské objevy a operace William Gerstenmaier.

"Chceme, abyste se zamysleli nad tím, jak naše nápady vylepšit tak, abychom z nich vytěžili co nejvíc," dodal. Oslovit NASA s vlastním návrhem je možné do 18. července, poté podněty vyhodnotí odborníci a začne práce na konkrétním plánu.

Plánovaná mise na asteroid, během níž si má odbýt premiéru dálkového letu nová nosná raketa Space Launch System a pilotovaný modul Orion, ale narazila na kritiku části zákonodárců, která by raději, aby se NASA soustředila na návrat na Měsíc.

Tak to vypadá, když Zemi zasáhne vesmírná palba:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Administrátorka NASA Lori Gaverová je ale pevně přesvědčena, že se politiky o prospěšnosti mise přesvědčit podaří.

"Myslím, že budeme opravdu schopni vysvětlit a prokázat prospěšnost našeho projektu. Přistání na asteroidu nijak neomezí další cíle, je to jen malá, ale pevná součást naší strategie a přistání na Měsíci to nijak bránit nebude," vysvětlila serveru Space.com.

To, že větší či menší asteroid naší planetě někdy v budoucnu zkříží cestu, je prakticky jisté. Otázkou je, kdy to bude, a zda bude lidstvo na hrozící úder z vesmíru připraveno.

Bílý dům se spuštěním Velké výzvy souhlasí. "Projekt Velká výzva schvaluji, protože pátrání po nebezpečích srážky s asteroidy a vypracování plánu na to, jak jí zabránit, je něco, do čeho se musí zapojit celý svět. Pokud někdy objevíme a odkloníme asteroid, půjde o jeden z největších a nejdůležitějších úspěchů v historii lidstva," cituje web NASA zástupce ředitele pro technologie a inovace úřadu Bílého domu pro vědeckou a technologickou politiku Toma Kalila.

Orion a další kosmické lodi budoucnosti:

 

Právě se děje

Další zprávy