Smrtící móda: Mladí Američané začali kouřit alkohol

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 6. 2013 14:12
Inhalování alkoholu poškozuje plíce, navíc hrozí otrava a smrt. Uvnitř videa
Tohle nezkoušejte, varují lékaři.
Tohle nezkoušejte, varují lékaři. | Foto: Youtube

Washington - Ve Spojených státech se zrodil potenciálně velmi nebezpečný fenomén. Mladí Američané přišli na nový způsob, jak do těla dostat alkohol. Nepijí ho, ale odpařují a inhalují.

Způsobů, jak kapalnou drogu rychle a snadno odpařit, je vícero, lze ji například nalít na suchý led nebo použít improvizovaný vaporizér z pumpičky na kolo.

Lékaři varují, že jde o velmi nebezpečnou praktiku, při níž je alkohol namísto žaludkem vstřebáván plícemi a putuje rovnou do krve a z ní do mozku. Lidé se tak mohou velmi snadno otrávit.

"Jakákoliv inhalace farmakologicky účinné látky je nebezpečná zejména s ohledem na extrémní rychlost účinku látky v centrálním nervovém systému a protože se nedá dávkovat. Záleží na hloubce vdechu, respektive množství vdechnuté látky, a to se může pokaždé výrazně lišit i u stejného jedince," vysvětlil Aktuálně.cz primář Kliniky adiktologie VFN v Praze Petr Popov.

Ti, kdo alkohol vdechují, navíc nepociťují nevolnost a jejich tělo se při otravě nemůže zbavit části alkoholu zvracením. Vdechování alkoholu přitom není oblíbené jen mezi teenagery, ale také mezi lidmi, již se bojí, že po alkoholických nápojích přiberou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Lidé věří, že je to skvělý způsob, jak si užít účinek etanolu, aniž by ztloustli. Alkoholické nápoje totiž obsahují mnoho kalorií a lidé, již drží dietu, by se ho měli vyvarovat. Mladí lidé se k tomu uchylují zejména proto, že je to nové a vzrušující," shrnula pro časopis Time odbornice na poruchy chování, závislosti a poruchy příjmu potravy Deni Cariseová ze zdravotní instituce CRC Health Group.

Aktuálně.cz oslovilo s žádostí o názor na novou praktiku konzumace alkoholu také českého psychiatra a odborníka na závislosti Karla Nešpora. Ten se ale k tématu nechtěl vyjadřovat, aby tím "bezděčně nedělal reklamu špatné věci".

 

Právě se děje

Další zprávy