Video: Exploze na Měsíci byla vidět pouhým okem

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 5. 2013 17:25
Na Měsíc dopadl 40 kilový meteorit, takový výbuch jsme nikdy neviděli, hlásí z NASA
Foto: Reuters

Mys Canaveral - Měsíc zasáhla sprcha meteoritů. Exploze po dopadu vesmírných kvádrů na povrch menšího souputníka naší planety byly tak silné, že je bylo možné vidět ze Země pouhým okem.
 
Asi vteřinová podívaná neunikla pozornosti amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), který zveřejnil její záznam.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Byli jsme svědky přibližně 10 explozí, ty záblesky byly tak jasné jako nikdy předtím," potvrdil CNN šéf oddělení NASA pro sledování meteoritů Bill Cooke.

Američtí astronomové sledují dopady vesmírných těles na měsíční povrch osm let. Jde o součást programu pro včasné zjištění hrozby. Ročně registrují stovky dopadů malých těles, takto silný výbuch ale zaznamenali vůbec poprvé.

Podle výpočtů astrofyziků měl vesmírný kvádr průměr okolo jednoho metru a vážil přibližně 40 kilogramů. S Měsícem se srazil rychlostí přes 90 tisíc kilometrů. Následný výbuch měl sílu 5 tun TNT.

Kdyby tělesu podobné velikosti zkřížila cestu Země, shořelo vy v atmosféře. Měsíc ale takovou ochranu nemá.

Záblesk, který dopad planetky na Měsíc provázel, nezpůsobilo žádné hoření, protože na Měsíci není kyslík. Záblesk vycházel z roztavených hornin.    

 

Právě se děje

Další zprávy