Objev: Hodní lidé žijí déle. Díky bludnému nervu

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 5. 2013 16:10
Vstřícnost k okolí vyladí bloudivý nerv, který reguluje klíčové pochody v těle
Dobrovolnictví je také formou laskavosti.
Dobrovolnictví je také formou laskavosti. | Foto: Petr Protivánek

Raleigh - Co má společného laskavost se zdravím? Zdánlivě nic.

Při podrobnějším zkoumání se ale ukazuje, že lidská dobrosrdečnost a tělesná kondice spolu nejenže souvisejí, ale jsou dokonce úzce propojeny.

Kladnému, vstřícnému a vřelému vztahu s okolím autoři studie publikované v odborném magazínu Psychological Science přisuzují stejnou důležitost jako zdravému životnímu stylu.

Naopak sobecký a negativní vztah k okolí přispívá mimo jiné ke zvyšování krevního tlaku, podněcuje nadváhu a celkově zkracuje život, podobně jako kouření nebo nezdravé potraviny.

Jak je to možné? Za přetavování sociální interakce v libé pocity a pozitivní fyziognomické změny je zodpovědný bloudivý nerv.

Ten synchronizuje srdeční rytmus s rychlostí dýchání. Čím je tento komunikační kanál mezi mozkem a dalšími klíčovými orgány jednoduše řečeno "správně seřízen", tím lépe činnost srdce reguluje, a tím nižší je risk kardiovaskulárních i dalších smrtelně nebezpečných onemocnění.

Bloudivý nerv reguluje mimo jiné také hladinu cukru v krvi a podílí se na řízení reakce imunitního systému. No a pozitivní emoce, spojené se vstřícnou sociální interakcí, pomáhají nerv správně naladit.

Laskaví a laskavější

Výše zmiňovaná tvrzení vědci z Univerzity Severní Karolíny demonstrovali na vzorku 65 studentů a zaměstnanců školy. Polovinu z nich zapsali na meditační kurz laskavosti (v Česku propagovaný primářem Karlem Nešporem - pozn. red.) a pozorovali změny, které u nich po 61 dnech nastanou.

Technika v angličtině známá jako "loving kidness" je založena na pozitivních (vřelých) myšlenkách vztahujících se k sobě samému i ostatním. Lektoři dobrovolníky při hodinových kurzech nabádali, aby sobě a ostatním přáli jen to nejlepší. Pak jim doporučovali, aby si podobné myšlenky připomínali i při běžné sociální interakci. Například v dopravní zácpě.

Ukázalo se, že u účastníků těchto kurzů se prokazatelně zlepšily vztahy s okolím i fyzický stav.

Jak na to? Třeba takhle:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Je to v podstatě metoda obměkčování vlastního srdce, díky níž jsou lidé otevřenější k ostatním," shrnula pro magazín Time Fredricksonová.

Aby toho nebylo málo, funguje to i obráceně. Bludný nerv ovlivňuje i naší interakci s okolím. Výše zmíněné tréninkové metody tedy nejen prospívají zdraví, ale učí větší laskavosti, dodávají autoři studie.

 

Právě se děje

Další zprávy