Kanada zmařila útok na vlak, zadání přišlo z Al-Káidy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 4. 2013 10:55
Cílem útoku měl být spoj mezi Torontem a New Yorkem
Vlak společnosti Via Rail před odjezdem z torontského nádraží. Archivní foto.
Vlak společnosti Via Rail před odjezdem z torontského nádraží. Archivní foto. | Foto: Reuters

* Na chystaný útok upozornil kanadský imám. * Jeden podezřelý je Tunisan, druhý občan Spojených arabských emirátů. * Stopy podle vyšetřovatelů vedou k íránským elementům Al-Káidy.

Toronto - Kanadská policie zadržela v pondělí dva muže, jež podezírá z plánování teroristického útoku na železnici.

Podle vyšetřovatelů údajně chtěli zaútočit na vlak či trať v širší oblasti Toronta. K dopadení mužů pomohl policistům tip od muslimské komunity, napsala agentura AP.

Policie se domnívá, že za plánem stojí teroristická síť Al-Káida, konkrétně její íránské "elementy". Teherán v úterý radikálně odmítl, že by měl s akcí cokoliv společného. 

Na trati Toronto - New York

Terčem měly být spoje, které provozují americká železniční společnost Amtrak nebo kanadská Via Rail. Podle amerických bezpečnostních zdrojů měl být terčem spoj mezi Torontem a New Yorkem, kanadská policie to však nepotvrdila.

Policisté muže - třicetiletého Chihíba Esseghajera a o pět let staršího Rajída Jásira - obvinili z přípravy teroristického útoku, napsal server The Globe and Mail.

Nejde o Kanaďany, oba však v zemi strávili "významnou dobu". Podle informací AP pochází jeden z Tuniska, druhý je občanem Spojených arabských emirátů.

Varování přišlo před rokem

Instrukce muži údajně dostávali od "elementů" Al-Káidy v Íránu. Není však prý důvod se domnívat, že byl plánovaný útok nařízen íránským teokratickým režimem. "Toto je první známý plán na útok Al-Káidy v Kanadě," řekl na tiskové konferenci policejní důstojník Doug Best.

Kanadská policie se rovněž domnívá, že zatčená dvojice byla schopna útok provést, ale veřejnost prý nebyla bezprostředně ohrožena.

Útok byl "určitě ve fázi plánování, ale ne bezprostředně hrozící", citovala policii agentura Reuters. Podle policistů byli muži ve stadiu sledování tratí a vlaků, po němž měl následovat útok.

"Před více než rokem se mi klient - imám z torontské muslimské komunity - svěřil s obavami ohledně aktivit jednoho z podezřelých," vysvětlil torontský právník Nasír Saíd, jak se policie o záměrech dozvěděla.

Žádná souvislost s Bostonem

Mluvčí íránského zastoupení při OSN v prohlášení v reakci na policejní informace uvedl, že Al-Káida v zemi neoperuje. "Důrazně a kategoricky odmítáme jakékoli spojování s touto událostí," uvádí se v prohlášení.

Podle expertů na islamistický terorismus je převážně sunnitská Al-Káida v Íránu přítomna pouze tajně a její vztahy s vedením šíitské země nejsou nijak dobré.

"Íránský režim držel některé z těchto elementů v domácím vězení," řekl AP někdejší pracovník CIA Bruce Riedel, podle nějž je organizace přítomna v Íránu nejméně od roku 2001, přičemž ani ona, ani Teherán o tom veřejně nemluví.

Vyšetřování plánovaného útoku se vedle kanadských bezpečnostních složek účastnila také americká FBI. K dopadení obviněné dvojice pomohl policii tip od muslimské komunity. Podle jejích členů jde o důkaz toho, že většina kanadských muslimů si přeje žít v této zemi v klidu.

Podezřelí podle úřadů nemají nic společného s atentátem při bostonském maratonu z minulého týdne.

V roce 2006 byla v okolí Toronta zatčena skupina více než tuctu mužů obviněných z plánování pumových útoků na různé cíle v Kanadě.

 

Právě se děje

Další zprávy