Boston v šoku. Exploze v cíli maratonu zabily tři lidi

Martin Novák Veronika Lehovcová Suchá Reuters Martin Novák, Veronika Lehovcová Suchá, Reuters
16. 4. 2013 7:04
Exploze mají tři oběti, zraněných je nejméně 144 lidí
Exploze v Bostonu.
Exploze v Bostonu. | Foto: Reuters

* Potvrzeny jsou tři oběti a 176 zraněných * FBI považuje útoky za teroristické * K útoku se zatím nikdo nepřihlásil * Prezident Obama slíbil důkladné vyšetření útoku, varoval před předčasnými závěry

Boston - Pondělní pumový útok na bostonský mezinárodní maraton připravil o život tři lidi a dalších nejméně 176 podle zdravotníků zranil.

Mezi mrtvými je osmileté dítě, osm dalších dětí bylo zraněno. Stav 17 lidí, kteří jsou v nemocničním ošetření, označují lékaři za kritický. Stav dalších 25 osob je vážný.

Podle neověřených zpráv policisté v Bostonu našli dalších pět nevybuchlých náloží. Spekuluje se o akci islamistů nebo amerických pravicových radikálů, americký Federální úřad pro vyšetřování útoky označil za teroristické.

Prezident Barack Obama na tiskové konferenci oznámil, že původce útoku ani jeho motiv zatím vyšetřovatelé neznají.

"Nevíme, kdo to udělal ani proč," konstatoval na tiskové konferenci prezident. "Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti," prohlásil. 

Bomby v odpadkových koších

Televize CNN uvedla, že exploze v Bostonu způsobily nevelké, nepříliš odborně vyrobené nálože ukryté v odpadkových koších rozmístěných podél maratonské trati.

Ve městě a okolí našli údajně američtí vyšetřovatelé pět dalších nevybuchlých trhavin.

Při atentátu byly použity dle všeho spíše slabší amatérsky vyrobené nálože, které byly umístěny poblíž země. Tvořily je tlakové hrnce obsahující velké množství kuliřkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

Policie v souvislosti s explozemi pátrá po muži "tmavší či černé pleti s možným cizím přízvukem". Muž v tričku a s batohem na zádech se údajně pokoušel proniknout do zóny vyhrazené závodníkům pět minut před explozemi.

Šéfka senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb Dianne Feinsteinová novinářům řekla, že americké rozvědky neměly předem žádné signály, které by svědčily o připravovaném útoku. Kontrolu nad vyšetřováním převzala bostonská expozitura FBI.

Reakce ze zahraničí: Hluboký šok

Výbuchy vyvolaly rozhořčené reakce v zahraničí. Šok a otřes způsobily předsedovi britské vlády Davidu Cameronovi. V kondolenci zaslané na Twitter vyjádřil soustrast rodinám postižených.

"Otřesné záběry z Bostonu jsou šokující," uvedl premiér.

Tvrdá slova má pro původce pumového útoku generální tajemník OSN Pan Ki-mun. "Nesmyslný akt násilí je o to děsivější, že k němu došlo při události, kterou celý svět spojuje s férovostí a harmonií," napsal.

"Hluboký šok" prožíval po zprávách z Bostonu i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Útok odsoudila také řada hlav států včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, německé kancléřky Angely Merkelové či afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

"Takto barbarské a kruté chování nemá mít místo na scéně," řekl premiér Petr Nečas. Francie v reakci na útok posílila policejní hlídky, Rusko oznámilo zpřísnění bezpečnosti chystané zimní olympiády v Soči.

Podle Richarda Deslaurierse, zástupce federální policie FBI, která vyšetřování teroristického útoku převzala, není město dle všeho vystaveno dalším hrozbám. Deslauriers odmítl komentovat, zda byly v souvislosti s atentátem zadrženy nějaké osoby.

Bostonský policejní představitel Ed Davis ale podle místní televizní stanice ITV řekl, že nikdo zadržen zatím nebyl.

Lidé byli v šoku, ale chtěli pomáhat

Exploze nastaly ve tři čtvrtě na tři odpoledne východoamerického času a dělilo je patnáct vteřin.

Bomby explodovaly na chodníku vedle cílového prostoru závodu zhruba dvě hodiny poté, co doběhl vítěz, ale v době, kdy řada závodníků teprve k cíli mířila.

"Viděl jsem plno krve a zraněné, přenášené na nosítkách. Lidé křičeli a plakali, jednomu člověku to utrhlo nohu," uvedl na sociální síti Twitter reportér deníku Boston Globe Steve Silva.

Televize CNN odvysílala jako první záběry exploze. Po výbuchu silnici zahalil hustý dým a v místě vypukla panika. Ze snímků je patrné, jak se řada lidí pokoušela ošetřit zraněné a vyprostit je z ochranných konstrukcí, které tlaková vlna smetla.

Kanadský běžec Mike Mitchell pro CNN řekl, že proběhl cílem, otočil se a uviděl "masivní výbuch". "Dým byl padesát stop ve vzduchu. Všichni šíleli," řekl Mitchell.

Nikdo z 13 českých běžců, kteří se maratonu účastnili, nebyl podle českých diplomatů při explozích poblíž cíle závodu zraněn.

"Byl jsem asi 200 m před cílem, asi 100 metrů přede mnou došlo k výbuchu. Upadl jsem a asi pět minut jsem ležel, než jsem v šoku doběhl do cíle. Nastala panika a velký zmatek, i proto, že v cíli bývá nejvíce diváků. Za cílem naštěstí bývá nejvíce zdravotníků, takže během minuty tam začali najíždět," řekl České televizi běžec Mario Junek.

Nefungovaly mobily

Policie pečlivě zkoumá celou dvaačtyřicetikilometrovou trasu maratonu v naději, že narazí na další důkazy.

Bostonského maratonu se aktivně zúčastnilo na 27 000 lidí a dalších půl milionu běhu přihlíželo. Policie proto předpokládá, že získá k analýze dostatek obrazového materiálu

Nad Bostonem byla dočasně vyhlášena bezletová zóna, bostonské Mezinárodní Loganovo letiště na několik hodin zastavilo provoz. Evakuovány byly dva hotely, v centru města zároveň nefungovalo spojení mobilními telefony kvůli obavám z aktivace dalších náloží.

Z námořní základny Newport ve státě Rhode Island byla do Bostonu povolána speciální jednotka pyrotechniků. Mají prozkoumat předměty v okolí místa výbuchů a prověřit, zda v některém z nich není další nálož. Zvýšenou pohotovost má policie v areálu dvou jaderných elektráren ve státech Massachusetts a New Hampshire.

Kvůli explozím zrušila bostonská radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskutečnilo se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.

Naopak organizátoři nedělního londýnského maratonu potvrdili, že se závod poběží, byť bude bezpečnost zpřísněna.

Prezident Barack Obama v úterý nařídil spustit státní vlajky na půl žerdi na všech veřejných úřadech, včetně Bílého domu, ale také amerických zastupitelských úřadů v zahraničí a rovněž válečných lodí nebo vojenských základen ve světě. Nařízení platí do sobotního večera.

Ranění byli ošetřování přímo na místě neštěstí.
Ranění byli ošetřování přímo na místě neštěstí. | Foto: Reuters

S vyhledáváním lidí, kteří byli účastníky či diváky bostonského maratonu a jejichž blízcí o nich nemají žádné informace, se rozhodla pomoci internetová společnost Google. Na speciální stránce zřídila službu, kde mohou lidé poskytovat či hledat potřebné informace o pohřešovaných.

Znepokojení lidé z celého světa se nyní snaží získat informace prostřednictvím sociálních sítí. Službu Google využilo už téměř 5000 lidí.

Kvůli tragické události, která poznamenala závěr bostonského maratonu, zrušila místní radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskuteční se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.

 

Právě se děje

Další zprávy