Lotosový porod pro otrlé: Na stříhání šňůry zapomeňte

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 4. 2013 14:00
Nová praktika spočívá v tom, že matky čekají, až pupečník odpadne. Uvnitř video
Foto: Thinkstock

Austin/Praha - V dnešní globalizované společnosti vyhledává stále více lidí alternativní životní styl.

Jednou z takových životních alternativ je netradiční způsob rození potomků. Zatím posledním vynálezem zastánců "přírodní cesty" jsou tzv. lotosové porody.

Ty spočívají v tom, že novopečená matka nenechá svému dítěti přestřihnout pupeční šňůru, ale počká, až se od placenty oddělí přírodní cestou (odpadne pupečník).

Jelikož tento proces může trvat až deset dní, musí se matka krom dítěte starat také o placentu. Autorka webu lotosovyporod.cz Radka Rosecká Píšová radí placentu umístit do textilních roušek a zajistit přístup vzduchu tak, aby mohlo mateřské lůžko vyschnout. 

Proč by to měl někdo dělat? Podle zastánců lotosového porodu je poporodní spojení novorozence s odumírající placentou přínosné pro vývoj imunitního systému a placentu lze navíc "dále zpracovat" na homeopatikum. 

Video pro otrlé:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Obranyschopnost dítěte (po narození) prochází bouřlivými změnami a tím, že jejich organismus (na rozdíl od přestřižení pupeční šňůry) neztrácí žádnou krev, se daří předcházet nemocem v pokročilejším věku," cituje web britského listu The Daily Mail 47letou texaskou propagátorku lotosových porodů Mary Ceallaighovou, která asistovala u více než stovky domácích porodů.

Asi pět procent z nich proběhlo právě bez stříhání pupeční šňůry. Prý se vší spokojeností maminek a bez úhony miminek.

Výplod chorých hlav

Lékaři jsou nicméně k takovému přístupu skeptičtí. Vedoucí gynekologicko-porodnické kliniky VFN Královské Vinohrady Jozef Záhumenský řekl online deníku Aktuálně.cz, že odumírající placenta pro novorozence naopak představuje vážné riziko. "To musí být výplod choré myslí. Placenta po porodu odumírá a každá mrtvá tkáň je potenciálním zdrojem infekce," připomíná.

S návratem k přírodní cestě Záhumenský také nesouhlasí. "Ani v přírodě nezůstává pupeční šňůra spojena s mládětem. Nemáme s tím žádnou zkušenost a vůbec si neumím představit, proč bychom to měli dělat," dodává.

Zatím si nikdo nestěžoval

Mary Ceallaighová si ale stojí za svým. "Matce i dítěti prospívá, když se všichni kolem soustředí na její spojení s dítětem a ne na to, kdo přestřihne šňůru a naruší přírodní proces. Pokud je matka i dítě zdravé, přestřižení pupeční šňůry nějak uškodí, ať už se to projeví, nebo ne," dodala v rozhovoru pro The New York Post Ceallaighová.

Lotosový porod není jedinou zvláštní praktikou, která se v souvislosti s porody v západní společnosti rozmáhá. Někteří lidé placentu po porodu rituálně pohřbívají, nebo dokonce konzumují.

 

Právě se děje

Další zprávy