Svišť špatně předpověděl jaro, může ho to stát kožich

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 3. 2013 19:30
Žalobce podal žalobu pro přečin proti důstojnosti státu Ohio, svišti hrozí smrt
Ještě v roce 2010 byl Phill na vrcholu slávy, teď mu hrozí popravou.
Ještě v roce 2010 byl Phill na vrcholu slávy, teď mu hrozí popravou. | Foto: Reuters

Punxsutawney (USA) - Frustrace ze stále nepřicházejícího jara se může projevovat různě.

Nahněvaný žalobce ze státu Ohio se například rozhodl vybít vztek na rozmary počasí tím, že najde a potrestá toho, kdo dal veřejný příslib krátké zimy.

Provinilcem je svišť, jenž se 2. února na Hromnice (v USA Groundhog Day) probudil ze zimního spánku tak nešťastně, že nevrhl stín. Podle prokuratury tím Američany uvedl v omyl, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest smrti. 

Podle tradice buzení svišťů o svátku jara totiž změnu ročního období predikuje to, zda svišť spatří svůj stín (svítí slunce), nebo ne. Pokud je slunečno, má zimní charakter počasí vydržet ještě šest týdnů, je-li zamračeno, má se oteplit dřív.

"Punxsutawneyský svišť úmyslně způsobil to, že lidé věřili v brzký příchod jara, čímž se dopustil přečinu proti míru a důstojnosti státu Ohio. Svišť se navíc na svůj čin připravoval," cituje BBC z oficiálně působícího dokumentu Mika Gmosera, prokurátora okresu Butler.

Svátek buzení sviště obrazem:

Problém je v tom, že chyboval svišť Phill z Pensylvánie a Ohio bude nejprve muset zažádat o jeho vydání. "Má právníka a ten se bude v jeho vydání do Ohia zabránit," prohlásil Bill Deeley, který tradiční akci v městečku Punxsutawney organizuje. Případný hrdelní trest pro oblíbeného hlodavce označil za velmi krutý.

Do Punxsutawney v západní Kalifornii se na Hromnice každoročně sjíždějí tisíce lidí. Sviště Philla totiž v Americe i ve světě proslavila hollywoodská komedie Groundhog Day z roku 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy