Atlantikem pluje loď duchů. Její "vzkazy" jsou hit webu

Vojtěch Sedlák
5. 3. 2013 15:40
Vysloužilé plavidlo Ljubov Orlova se utrhlo Kanaďanům, nyní má namířeno do Irska
Loď Ljubov Orlova v přístavu kanadském St. John's. Snímek je z října 2012.
Loď Ljubov Orlova v přístavu kanadském St. John's. Snímek je z října 2012. | Foto: Creative Commons/Dan Conlin

St. John's (od našeho spolupracovníka) - Severním Atlantikem už přes měsíc putuje opuštěná výletní loď Ljubov Orlova. V Kanadě teď řeší, kdo za ztrátu devadesátimetrového plavidla, které podle posledních odhadů směřuje k irskému pobřeží, může.

Na své putování napříč oceánem se vysloužilá ruská loď vydala poté, co se na konci ledna v bouři přetrhlo lano remorkéru, který ji táhnul z kanadského města St. John's do vrakoviště v Dominikánské republice.

Vzhledem k tomu, že nekontrolovaný kolos začal driftovat směrem k ropným plošinám u pobřeží Kanady, vyslala kanadská vláda na pomoc remorkér vyššího kalibru, který Orlovu dostal do bezpečné vzdálenosti od pobřeží.

Špatné počasí ale nedovolilo odtáhnout loď zpět do přístavu. A když se kanadská vláda po několika dnech zřekla zodpovědnosti za její osud, stala se z vysloužilého parníku loď duchů.

"Nyní se nachází v mezinárodních vodách a s ohledem na současný směr mořských proudů je velice nepravděpodobné, že by se loď navrátila zpět do kanadské jurisdikce," ohlásila kanadská vláda.

Hledá se viník

Takový postup si ovšem vysloužil kritiku na domácí i mezinárodní scéně. Podle opozice mělo ministerstvo dopravy celou operaci zakázat s ohledem na nepříznivé počasí. "Je naprosto nezodpovědné nechat teď tuto zchátralou loď napospas moři."

Situaci komplikuje i to, že loď je oficiálně registrovaná na Cookových ostrovech. "Kanada může být jen těžko právně odpovědná za cizí loď," poukázal právník William Cahill na skutečnost, že veškerá zodpovědnost leží na bedrech současného majitele Rezy Shoeybiho.

Ten se už měsíc snaží najít loď, která by se pustila po stopách ztraceného plavidla. "Kdyby to bylo v létě, moje loď by to zvládla," hájil remorkér Charlene Hunt, který Orlovu na konci ledna ztratil.

Mořské proudy určí osud

Kanadské ministerstvo dopravy sice nařídilo vyšetřování příčin ztráty výletní lodi, která v přístavu St. John's kotvila od roku 2010. Řešení situace ale kanadská vláda přenechává autoritám na druhé straně Atlantiku.

"Pokud se loď přiblíží k irskému pobřeží, tamější vláda by ji mohla zachytit a poté požadovat finanční kompenzaci od majitele," popsal možné řešení situace Cahill.

Z lodi duchů se mezitím stala internetová senzace. Satirický twitterový účet @LyubovOrlovaNL podává zaručené zprávy o dění na lodi. Sociálními sítěmi se pro změnu šíří nejrůznější fotky a vtipy a ke koupi jsou i trička s motivem ruské lodi.

 

Právě se děje

Další zprávy