Amerika hrozí obchodní válkou. Za útoky hackerů

Jana Černá
20. 2. 2013 17:16
Hackeři čínské armády cíleně napadají Spojené státy, odhalila nová zpráva
Šanghajské sídlo "hackerského útvaru" 61398.
Šanghajské sídlo "hackerského útvaru" 61398. | Foto: Reuters

New York - Amerika se rozhodla rázně zakročit proti hackerům. Za hackerské útoky s cílem získat tajné státní a podnikové informace hrozí tvrdou odvetou: obchodními sankcemi proti státům, které za útoky stojí.

Detaily už ladí americký prezident Barack Obama. Spojené státy tak reagují na - pro ně znepokojivou - zprávu, kterou počátkem týdne zveřejnila společnost pro informační bezpečnost Mandiant.  

Mimo jiné z ní vyplývá, že za mnoha hackerskými útoky na americké firmy a vládní organizace stojí šanghajská skupina, přímo financovaná čínskou vládou.

Tajná "jednotka 61398" čínské osvobozenecké armády sídlí ve čtvrti Pudong. A její útoky míří i na společnosti ovládající americkou infrastrukturu, napsal deník The New York Times.

Tisíce útoků za několik posledních let

První útoky "61398" na americké korporátní a vládní sítě datuje Mandiant do roku 2006, jejich počet pak prudce vzrostl v posledních dvou letech.

Společnost vystopovala za posledních šest let 141 útoků, jejichž stopy míří do šanghajské čtvrti Pudong.

"To jsou ale pouze ty, které jsme dokázali snadno identifikovat," uvedl pro The New York Times Kevin Mandia, zakladatel a generální ředitel Mandiantu.

"Buď přicházejí přímo od jednotky 61398, nebo lidé, kteří spravují jednu z nejkontrolovanějších, nejsledovanějších internetových sítí na světě, nemají ani ponětí o tisících lidí provádějících útoky přímo z této čtvrti," podotkl Mandia sarkasticky.

Informace deníku potvrdili také odborníci z amerických zpravodajských služeb, pro jejich pravdivost hovoří i zjištění jiných soukromých společností pro bezpečnost informací. Podle nich se může počet útoků pohybovat až na několika tisících.

Například takzvanou Comment Crew, která má podle Mandiantu spadat právě pod "61398", spojuje společnost Dell SecureWorks s útoky na OSN, vládní agentury Spojených států, Kanady, Jižní Koreje, Tchaj-wanu a Vietnamu.

Washington chce s Pekingem jednat

Zatímco dříve představoval neoprávněný přístup k datům hrozbu hlavně pro korporátní zisky, s přesunem zájmu hackerů ke společnostem, které spravují elektrické sítě, vodovody a plynovody, se z problému rychle stala otázka národní bezpečnosti.

Budova v čínské Šaghaji, kde sídlí tajný "hackerský" vojenský útvar 61398.
Budova v čínské Šaghaji, kde sídlí tajný "hackerský" vojenský útvar 61398. | Foto: Reuters

Mandiant nezveřejnil seznam všech organizací, kterých se jím vysledované útoky týkaly, chtěly obvykle zůstat v anonymitě. Jisté ale je, že Comment Crew již dříve zaútočila i na americké ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra.

O těchto útocích totiž mluvila tajná zpráva ministerstva zahraničí napsaná den před zvolením prezidenta Baracka Obamy. Později ji zveřejnily WikiLeaks.

Obamova administrativa se o útocích, které mají podle všech předpokladů pocházet z Číny, vyjadřuje velmi opatrně. Minulý týden ale schválila opatření, které umožní soukromým poskytovatelům internetu přístup k vládním informacím o digitálních podpisech největších hackerských skupin, včetně těch čínských.

O Číně se ale ve vyjádření o útocích doposud otevřeně nezmiňovala, i když pro The New York Times uvedla, že o uvedeném tématu bude s Čínou v příštích týdnech diskutovat.

 

Právě se děje

Další zprávy