Zemi těsně mine asteroid, ukrývá bohatství za biliony

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
14. 2. 2013 6:00
Planetka 2012 DA14 ukrývá vodu a železnou rudu za 195 miliard dolarů, tvrdí firma
Foto: NASA

Washington - Asteroid 2012 DA14, který v pátek proletí těsně kolem Země, není zajímavý jen tím, že půjde o nejbližší zaznamenaný průlet v historii.

V balvanu o průměru 45 až 50 metrů kolem nás proletí suroviny v hodnotě desítek miliard dolarů. A odborníci už si lámou hlavu, jak toho příště využít.

Zatím v teoretické rovině se uvažuje o možnosti prolétající asteroidy zachytit a navést na oběžnou dráhu Země. Pak by se na nich mohly začít těžit vzácné kovy a další suroviny.

S takovým záměrem už přišly firmy Planetary Resources a Deep Space Industries. Odborníci z druhé jmenované už planetku 2012 DA14 na dálku ocenili na 195 miliard dolarů (téměř 3,8 bilionu korun).

Rozměry asteroidu.
Rozměry asteroidu. | Foto: NASA

Okolo 65 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun) asteroid údajně ukrývá v zásobách vody a 130 miliard dolarů (2,5 bilionu korun) v kovové rudě. Firma nicméně zdůrazňuje, že jde jen o odhad, neboť se o složení 2012 DA14 mnoho neví. Výpočty proto vycházejí z asteroidů obdobného typu a světlosti.

Dráha asteroidu.
Dráha asteroidu. | Foto: NASA

Planetka naši planetu mine o 27 700 kilometrů. Protne tedy oběžnou dráhu některých navigačních a televizních satelitů.

Možnost získávání klíčových surovin z asteroidů by nepomohla jen na Zemi, umožnila by lidem cestovat i dál do vesmíru a budovat vzdálené kosmické základny. Některé asteroidy jsou například složeny z ledu, a byly by tak ideálním zdrojem pitné vody.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy