Běžný kašel trvá až 28 dní, dřív k lékaři netřeba

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 1. 2013 13:46
To, že by měl kašel ustoupit do týdne, je mýtus a antibiotika na něj nezabírají
Zázračný lék na kašel neexistuje. Nemocní si musejí počkat.
Zázračný lék na kašel neexistuje. Nemocní si musejí počkat. | Foto: Isifa/Thinkstock

Washington - Jste jednou z obětí epidemie chřipky anebo jiné virózy, kterou doprovází kašel? Všechny ostatní obtíže už odezněly, jen kašle ne a ne se zbavit?

Je to nepříjemné, ale normální. Všeobecně rozšířená představa, že běžný kašel přejde zhruba po týdnu, je mylná.

Nejvíce obtěžující příznaky odezní v průměru až po osmnácti dnech, nehledě na to, zda nemocný užívá léky, nebo ne.

Vystrašení lidé s přetrvávajícím kašlem přesto plní ordinace, čímž zbytečně zaměstnávají zdravotníky. Netrpěliví a účinků léků neznalí pacienti navíc žádají o antibiotika, jež často zbytečně nasazují i samotní lékaři.

"Pacienti mnohdy chodí k lékaři s tím, že už čtyři nebo pět dní kašlou, a protože se jejich stav stále nelepší, chtějí antibiotika. Po dalších osmi nebo devíti dnech se stále necítí lépe a žádají ještě silnější léky. Potom kudy chodí, tam říkají, že na ně zabírají jen ta nejsilnější antibiotika," cituje server NBC Marka Ebella z fakulty veřejného zdraví University of Georgia.

Ve skutečnosti ale nasazení běžných ani silnějších antibiotik na rekonvalescenci žádný vliv nemá. Původci infekcí se díky plošnému nasazování s touto zbraní medicíny naopak mohou seznámit a přizpůsobit se jí (geneticky zmutovat). Mimo jiné i tímto způsobem vznikají rezistentní a multirezistentní bakterie způsobující například téměř neléčitelnou tuberkulózu.

Na podstatný rozdíl mezi očekávanou a skutečnou délkou rekonvalescence z infekce dýchacích cest u většiny Američanů upozornil Mark Ebell v odborném magazínu Annals of Family Medicine, kde publikoval i vlastní průzkum.

Obvolal 500 náhodně vybraných domácností a ptal se, jak dlouho předpokládají, že se jinak zdravý člověk zbavuje kašle. Zdaleka nejčastější odpovědí byl týden, nejdelší tipovaná délka činila devět dní.

Když ale Ebell porovnal 19 studií na toto téma, zjistil, že běžný kašel trvá 15 - 28 dní. Nejčastěji pak již zmíněných osmnáct dní. Když lidé po týdnu dostali antibiotika, jejich stav se většinou během několika dní zlepšil. Problém je v tom, že by kašel ustoupil i bez nich, což už se ale pacienti nedozvědí.

Pokud kašel nedoprovázejí další komplikace, zejména horečka, problémy s dýcháním nebo vykašlávání krve, není důvod chodit k lékaři, uzavírá Ebell.

 

Právě se děje

Další zprávy