Mršiny na silnici nejsou náhoda, řidiči zabíjí schválně

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 1. 2013 14:13
Z pokusu s umělými želvami vyplývá, že každý padesátý řidič zajíždí zvířata záměrně

Clemson (USA) - Mrtvá zvěř na silnicích nemusí být vždy dílem nešťastné náhody. Dokazuje to pokus dvaadvacetiletého studenta ze Severní Karolíny, který se rozhodl vyzkoušet, s jakým úsilím se řidiči živým překážkám na silnici vyhýbají.

Neumístil sice na silnici živočichy, použil ale jejich věrné makety. Zjistil, že nejenže se jim mnozí nesnažili vyhnout, někteří je dokonce záměrně přejížděli.

Za hodinu, kdy doprostřed frekventované silnice před univerzitním kampusem v Clemsonu položil umělou želvu, ji záměrně přejelo sedm řidičů a několik dalších se o to pokusilo. Celkem projelo 267 aut.

Po několika opakováních pokusu se ukázalo, že se želvu pokusí přejet jeden řidič z padesáti. Vzhledem k tomu, že těmto plazům trvá přejít vozovku zhruba deset minut, hrozí jim na silnici smrtelné nebezpečí.

"Slyšel jsem o lidech, kteří naschvál přejíždějí želvy, ale vidět to na vlastní oči bylo trochu šokující," potvrdil agentuře AP autor pokusu Nathan Weaver.

Odborníci už ale tak překvapení nejsou. "Někdy si lidé podvědomě dokazují, že jsou na téhle planetě dominantním druhem. V tomto případě tak, že sednou do dvoutunového auta a rozmašírují bezbranného živočicha. V tu chvíli o tom nijak zvlášť nepřemýšlejí, prostě jim to přijde zábavné. Je to temná stránka lidské povahy," shrnuje podle listu The Daily Mail profesor psychologie ze Západokarolínské univerzity Hal Herzog.

Ženy jsou milosrdnější 

Bezmocné živočichy jsou schopni přejet i jinak
Bezmocné živočichy jsou schopni přejet i jinak | Foto: Aktuálně.cz

Vztahem lidí a zvířat se dlouhodobě zabývá. Napsal mimo jiné knihu "Některé milujeme, některé nenávidíme, jiné jíme".

Na webu Psychology Today Herzog připomněl studii z roku 2007. Kanadští odborníci tehdy uskutečnili podobný pokus. Krom želvy ale na střední pruh vozovky položili také umělého nejedovatého hada, plastový hrnek a olejovou skvrnu.

Poté vědci sledovali projíždějící auta a zaznamenávali tři druhy reakcí: 1) ignorování zvířete/předmětu, 2) záměrné najetí do něj a 3) zastavení a odstranění zvířete ze silnice.

Odstranit hrnek nebo skvrnu se nepokusil nikdo. 94 procent Kanaďanů prostě projelo kolem, 3 procenta zastavila a zvířata chtěla z vozovky odstranit a zbylá tři procenta se je pokusila naschvál přejet.

Zřejmě kvůli časté fobii lidí z hadů se beznozí plazi stávali terčem řidičů třikrát častěji než želvy. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Zatímco ženy na zvířata najížděly jen ve dvou procentech případů, u mužů to bylo hned v sedmi případech ze sta. 

 

Právě se děje

Další zprávy