Nejbohatších sto lidí loni vydělalo dalších 241 miliard

Martin Novák Martin Novák
4. 1. 2013 10:53
Podle indexu agentury Bloomberg byl rok 2012 pro mnoho miliardářů velmi úspěšný
Foto: Reuters

New York - Nejbohatší podnikatelé a investoři světa měli loni dobrý rok. Vyplývá to alespoň z údajů Bloomberg Billionaires Index.

Stovka nejbohatších lidí loni vydělala celkem 241 miliard amerických dolarů. Majetek této stovky činí dohromady zhruba 1,9 bilionu dolarů.

Agentura Bloomberg si všímá také toho, že z této stovky hlásí ztráty a úbytek svého majetku za loňský rok jen šestnáct lidí.

Ačkoliv Španělsko je v ekonomické krizi a přes 22 procent obyvatel země v produktivním věku nemá práci, nejvíce vydělal v roce 2012 právě Španěl. Šestasedmdesátiletý Amancio Ortega, majitel firmy Inditex, která provozuje síť obchodů s oděvy Zara.

Zatímco před začátkem loňského roku měl Ortega na účtech a v majetku 22,2 miliardy dolarů, nyní má už přes 59 miliard. Stal se tak "skokanem roku."

Nejbohatším člověkem planety zůstává nadále mexický podnikatel Charles Slim Helú. Potomek libanonských přistěhovalců vlastní telekomunikační gigant America Móvil, který má podle Reuters 201 milionů zákazníků v šestnácti zemích včetně USA.

Kontroluje také 49 % akcií v operátorovi pevných linek Telmex, jenž ovládá devadesát procent trhu ve stomilionovém Mexiku. Podniká rovněž v bankovnictví a pojišťovnictví.

Loni vydělal 13,4 miliardy dolarů, celkem má přes 76 miliard dolarů.

Carlos Slim Helú.
Carlos Slim Helú. | Foto: Aktuálně.cz

Dařilo se i dalším nejbohatším podnikatelům. Například podle Bloomberg Index pátý nejmovitější muž světa a majitel IKEA, Švéd Ingvar Kamprad, rozšířil svůj majetek oproti roku 2011 o více než šestnáct procent na 43 miliard dolarů.

Naopak mezi těmi, kteří loni tratili, figuruje šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Musel ze svých účtů odepsat přes pět miliard dolarů. Ještě větší ztráty - deset miliard dolarů - vykázal brazilský investor Eike Batista a už není nejbohatším Brazilcem.

Nejbohatší Francouz Bernard Aurnault, majitel více než dvou třetin akcií firmy Christian Dior, skončil za loňský rok v plusu osmi miliard dolarů, ale možná se z něj brzy stane nejbohatší Belgičan.

Podobně jako jiní zámožní Francouzi ze země odchází kvůli návrhu prezidenta Francoise Hollanda uvalit na největší boháče pětasedmdesátiprocentní daň. Aurnault už požádal o belgické občanství.

Bloomberg zveřejnil na své webové stránce aktuální žebříček čtyřiceti nejbohatších lidí, žádný Čech mezi nimi není.

 

Právě se děje

Další zprávy