Chávez v kómatu? Podle médií žije jen díky přístrojům

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 1. 2013 10:50
Opozice lže, vyvrací příští venezuelský prezident Maduro zvěsti o Chávezovi
Foto: Reuters

Havana - Zdravotní stav venezuelského prezidenta Hugo Cháveze zůstává tři týdny po onkologické operaci vážný a nelepší se. Jeho viceprezident a nástupce Nicolas Maduro ale popírá zprávy, že by Chávez byl v bezvědomí.

"Mohl jsem si s ním potřást levou rukou, když jsme spolu mluvili, stiskl mi ji obrovskou silou," prohlásil podle CNN.

Tvrdí, že ho v posledních dnech dvakrát navštívil.

"Celou dobu doufáme v pozitivní vývoj, občas vykazuje (prezidentův stav) lehčí zlepšení, občas zůstává stabilní," vyzdvihl prezidentovu silnou vůli.

Viceprezident tak vyvrací úterní zprávy některých médií, podle nichž měl být Hugo Chávez v bezvědomí. Podle spekulací ho při životě udržují jen přístroje, od nichž může být kdykoliv odpojen.

Podle Madura se jedná o lži šířené pravicovou opozicí, Chávez prý bojuje s onemocněním dýchacích cest, ale není v ohrožení života.

Osmapadesátiletý levicový politik vládne Venezuele od roku 1999 a v říjnu minulého roku byl do úřadu zvolen již počtvrté.

O tom, že trpí rakovinou, informoval veřejnost v červnu 2011, aniž by upřesnil, o jaký typ zhoubného onemocnění se jedná. Od té doby už se na Kubě podrobil čtyřem operacím, té poslední 11. prosince minulého roku.

Pokud by Chávez zemřel, musely by být podle venezuelské ústavy do 30 dnů vyhlášeny nové volby, upozorňuje BBC.

Tak Hugo Chávez počtvrté vyhrál volby:

 

Právě se děje

Další zprávy