Obama a spol. se za minutu dvanáct dohodli o daních

Reuters Simona Holecová, Reuters
1. 1. 2013 12:20
Americký senát už změny schválil, čeká se na Sněmovnu reprezentantů
Barack Obama si před kamery přivedl své příznivce. Reprezentanty střední třídy.
Barack Obama si před kamery přivedl své příznivce. Reprezentanty střední třídy. | Foto: Reuters

Washington - Americký Senát v noci na Nový rok schválil kompromisní dohodu mezi republikány a demokraty, která oddálí hrozící automatické rozpočtové škrty o dva měsíce.

Dohodu ovšem musí odhlasovat i Sněmovna reprezentantů, možná ještě v úterý, informovala agentura Reuters. Dvouměsíční odklad automatického krácení výdajů má poskytnout čas pro vytvoření detailního úsporného programu.

Senát dohodu schválil drtivou většinou 89 ku osmi hlasům krátce po novoroční půlnoci místního času. Sněmovna reprezentantů by měla o dohodě hlasovat nejdřív v úterý v 18:00 SEČ, kdy začíná schůze této parlamentní komory. Není ale vyloučeno, že se hlasování uskuteční až 2. nebo 3. ledna.

Prezident Barack Obama prohlásil, že schválení dohody v Senátu je "správnou věcí" pro USA, přičemž "ani demokrati, ani republikáni nedostali vše, co chtěli". Obama vyzval Sněmovnu reprezentantů, aby dohodu "bez odkladu" rovněž schválila.

Dohoda, kterou podepsali vůdci stranických klubů napříč komorami amerického Kongresu, zajišťuje rovnováhu mezi škrty ve výdajích a mezi nárůstem příjmů. Jen tato dohoda umožnila odložit škrtání na výdajové straně příjmu.

Opatření prodlouží daňové škrty pro střední třídu, tedy pro domácnosti s příjmy pod 450 tisíc dolarů ročně, které zavedl předchozí prezident, republikán Georg Bush. 

Podle Baracka Obamy má dohoda prodloužit i podporu v nezaměstnanosti pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, a zachovat také daňové úlevy pro rodiny s dětmi.

Zároveň dočasně odvrátí škrty ve výdajích na obranu a tajné služby.

Americký prezident Barack Obama v pondělí sliboval, že dohoda mezi vyjednávači vládních demokratů a opozičních republikánů je na spadnutí a naznačil, že republikáni projevili ochotu připustit trvale vyšší daně pro nejbohatší Američany, což dlouho odmítali.

Schválení kompromisní dohody mezi šéfy klubů navíc není ve sněmovně ovládané republikány příliš jisté, protože mnoho republikánů si stěžovalo na to, že Obama neprojevil dostatek zájmu o škrty ve výdajích, které by snížily rozpočtový deficit USA.

Prezidenta navíc musí ještě teď přesvědčovat i demokraty v Senátu, aby složitě dojednanou úmluvu s republikány vůbec podpořili.

Ve Sněmovně reprezentantů mají republikáni většinu 234 mandátů ku 201 mandátům demokratů. Ve stočlenném Senátu mají demokraté 50 křesel a republikáni 47.

Americká média mezitím chrlila komentáře ekonomů, kteří nezastírají strach z hrozící fiskální krize. Obávají se, že pokud by USA skutečně narazily na "fiskální útes", pak by kombinace vyšších daní a automatických rozpočtových škrtů mohla Spojené státy opět uvrhnout do recese.

 

Právě se děje

Další zprávy