Američanům už zbývá jen 11 dní do "pádu z útesu"

Martin Novák Martin Novák
21. 12. 2012 13:45
Republikáni stáhli ze sněmovny kompromisní návrh na zvýšení daní milionářům
Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.
Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. | Foto: Reuters

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů nebude oproti původnímu plánu v pátek hlasovat o novém zdanění majetnějších Američanů.

Předseda sněmovny a republikán John Boehner překvapivě svůj návrh stáhl. Z obav, že při hlasování neprojde. Nepřímo tak přiznal, že zákonodárci Republikánské strany jsou rozděleni a na daních se nedokážou shodnout.

Boehner navrhl zvýšení daní pro Američany s ročním příjmem přes milion dolarů jako kompromis, který by sblížil republikány a demokraty, a tím by umožnil schválení rozpočtu.

Pokud rozpočet schválen nebude, vstoupí USA do režimu takzvaného rozpočtového provizoria, nazývaného také fiscal cliff (pád z fiskálního útesu).

Taková situace by ohrozila americký hospodářský růst, nicméně zatím se republikáni s demokraty nedokázali na řešení shodnout.

Republikánská strana obecně odmítá Obamovu politiku vyšších daní pro bohaté a i Boehnerův kompromis, který vycházel prezidentovi vstříc "na půl cesty," je pro radikálnější křídlo strany nepřijatelný.

Republikáni požadují větší škrty ve státním rozpočtu. Obama navrhuje omezit výdaje o 1,22 bilionu dolarů a zvýšit daně lidem s ročním příjmem vyšším než 400 tisíc dolarů.

Bílý dům.
Bílý dům. | Foto: Reuters

Ve Sněmovně reprezentantů mají republikáni většinu 234 mandátů ku 201 mandátům demokratů. Ve stočlenném Senátu mají demokraté padesát křesel a republikáni sedmačtyřicet.

Do chvíle, než začne provizorium platit, zbývá už jen jedenáct dní.

Analytici ale očekávají, že je v zájmu obou stran se dohodnout a zabránit ještě větším problémům.

"Trhy poslední události interpretují tak, že se bude v následujících dnech ještě tvrději vyjednávat," řekl agentuře Reuters Mohamed El-Arian z velké investiční společnosti Pimco.

"Doufáme, že se nám podaří najít řešení přijatelné pro obě strany, které ochrání střední třídu a americkou ekonomiku," uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

 

Právě se děje

Další zprávy