Expert NASA: Curiosity se do dějin zapíše, ale jinak

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 12. 2012 16:18
Interview s mluvčím centra řízení mise Curiosity v Pasadeně o objevu, který nebyl
Přistání na Marsu.
Přistání na Marsu. | Foto: Youtube/NASA

Pasadena - I když už do vesmíru nelétají americké raketoplány, rok 2012 byl pro americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) více než úspěšný.

Postarala se o to mise sondy Curiosity, která dokázala znovu přitáhnout pozornost médií a široké veřejnosti k dobývání vesmíru. Nejsložitější manévr, jaký kdy lidé provedli na dálku, zaujal celý svět.

Jen na newyorském Times Square přistání robotického vozítka na velkoplošných obrazovkách sledovala tisícovka diváků. A to i přesto, že Curiosity do kráteru Gale dosedla v 1:17 tamního času.

Sonda tak uspěla ještě dříve, než vůbec začala pracovat. Lidé (voliči) o dobývání vesmíru opět jeví zájem, a budou tedy ochotni "skousnout" další nákladné investice do této oblasti.

Animace celého letu a přistání Curiosity:

Povyk pro nic?

To hlavní má ale teprve přijít. Curiosity je na Marsu, aby objevila důkaz o existenci mimozemského života.  A o první rozruch se už postaral americký rozhlas NPR, když oznámil, že Curiosity objevila něco "světoborného".

Média logicky očekávala, že našla důkaz o životě na Marsu. Již den před avizovanou tiskovou konferencí, tedy 2. prosince 2012, se ale na stránkách NASA objevil nový příspěvek. Na první pohled zpráva o dílčím úspěchu - první kompletní analýze odebrané marťanské půdy. Na pohled druhý šlo ale o dementi původní fantastické zprávy.

Aktuálně.cz proto požádalo o rozhovor mluvčího řídícího centra v Pasadeně Guye Webstera o rozhovor.

Mise na Mars v obrazech:

Aktuálně.cz: Můžete vysvětlit zmatky kolem údajně světoborného objevu Curiosity, který nakonec očekávání většiny lidí zklamal? Proč NASA nechala média informovat o závratném objevu, jenž ve skutečnosti nic neprokazuje?

Guy Webster: NASA nikdy neprezentovala žádné údaje získané sondou Curiosity jako světoborné. Šlo o chybnou parafrázi reportéra, který zaslechl jednoho z vědeckých pracovníků mise, jak říká, že se výsledky přístroje Sample Analysis at Mars (Analýzy vzorků na Marsu) zapíšou do učebnic historie.

Zmiňovaný vědec měl na mysli kvalitu a rozsah získaných dat, tedy to, že jde o první komplexní analýzu pevného vzorku půdy z Marsu. Nebyla řeč o konkrétním objevu nebo výsledku měření. Do učebnic historie se zapíše celá mise Curiosity. NASA jednoznačně uvedla, že se nejedná o světoborný objev.

Náš úřad zveřejňuje výsledky analýz vzorků získaných na Marsu, ať už jsou světoborné, nebo ne. Zmiňované výsledky NASA plánovala publikovat na výroční Konferenci Americké unie geofyziků a přesně to také udělala.

A.cz: Co tedy Curiosity vlastně našla? Objevila skutečně stopy uhlíkových sloučenin, tedy stavebního kamene organických sloučenin?

Ano, zařízení SAM objevilo chlormetan, dichlormetan (metylenchlorid) a trichlormetan (chloroform). Všechny tři zmíněné sloučeniny obsahují uhlík.

A.cz: A kdy by NASA mohla s určitostí potvrdit, nebo vyvrátit, zda skutečně pocházejí z Marsu?

Naši vědci jsou si jistí, že nalezené chlornany pocházejí z Marsu, bohužel ale zatím nevědí, zda uhlík v nich pochází z rudé planety, nebo ho tam dopravila Curiosity.

A.cz: Čekáte v současné době na ověření nějakých dalších objevů?

Ověření není správný termín. Každý týden díky přístrojům Curiosity získáváme nová data, jež musíme zanalyzovat a interpretovat. Tento proces bude pokračovat po celou dobu trvání mise a pravděpodobně i celá léta po jejím skončení.
 
A.cz: Váš úřad před časem oznámil, že v roce 2020 vyšle na Mars další vozítko, dvojče Curiosity, co bude jeho úkolem?

Řídící tým bude sestaven až v příštím roce. Během roku 2013 by měly být rovněž stanoveny vědecké cíle budoucí mise.

Přistání a napětí v řídícím centru:

 

Právě se děje

Další zprávy