Bývalí šéfové NASA budou pořádat zájezdy na Měsíc

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
7. 12. 2012 22:15
Dvoučlenná posádka poletí za 1,5 miliardy USD. První let do roku 2020, slibuje firma
Měsíc už nebude.
Měsíc už nebude. | Foto: Reuters

New York - Skupina bývalých expertů amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) si založila firmu a chce pořádat soukromé zájezdy na Měsíc.

Využít při tom hodlá současnou techniku a slibuje, že privátní vesmírné výlety budou levnější, než kdyby cestu na Měsíc realizovala vláda.

Dvoučlennou posádku výprava na Měsíc přijde na 1,5 miliardy dolarů (29 miliard korun).

"Chceme vytvořit spolehlivý a dostupný komerční dopravní lunární systém," prohlásil na tiskové konferenci jeden ze zakladatelů společnosti, bývalý letový dispečer kosmických lodí Apollo Gerry Griffin. Měsíční cestovka nese jméno Golden Spike (Zlatý hrot).

K letům na Měsíc chce coloradská společnost používat americké nosné rakety a vesmírná plavidla, jež nyní vyvíjejí soukromníci na zakázku NASA pro dopravu kosmonautů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

V závislosti na poptávce chce podnik vyslat první klienty na Měsíc ještě před koncem desetiletí. Zda už Golden Spike získala nějaké zájemce či dokonce zákazníky, autoři projektu neprozradili.

Podle Alana Sterna, jenž býval v NASA odpovědný za vědecký výzkum, by první let vyžadoval vstupní investici sedm až osm miliard dolarů. Každá další mise, během níž by dvoučlenná posádka absolvovala dvoudenní cestu na Měsíc, by přišla na půldruhé miliardy dolarů.

Lidé poletí za cenu robotů

"Dokážeme postavit misi s lidskou posádkou za cenu robotické, pravidla hry se mění," uvedl Stern. Finanční pozadí projektu nicméně zůstává v tajnosti. Tři nebo čtyři expedice by mu ale ziskovost nezaručily.

"Musíme prodat co nejvíc, nestojíme o směšná čísla," řekl Stern. Průzkumy prý ukázaly, že zájemce by Golden Spike mohla najít v 15 až 25 zemích.

Potenciálními zákazníky jsou civilní kosmické agentury, podniky, výzkumné ústavy i mimořádně zámožní jednotlivci. "Můžeme dát dohromady i projekt dostupný pro středně velké státy, jako je Korea, Indonésie nebo Jižní Afrika," dodal Stern.

 

Právě se děje

Další zprávy