Další z velkých, web zpoplatní i The Washington Post

ČTK ČTK
7. 12. 2012 7:12
Deníku klesá náklad i výnosy, ztráta dosahuje desítek milionů dolarů
Foto: Reuters

Washington - Vlivný americký deník The Washington Post se příští rok stane dalším listem, za jehož informace budou uživatelé internetu platit.

Oznámil to ve čtvrtek list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje blízké redakci washingtonského deníku. Ke zpoplatnění by mělo dojít zřejmě ve druhém pololetí.

The Washington Post je jedním z posledních velkých amerických listů, jehož internetová verze je k dispozici zdarma.

Stejně jako ostatním tištěným médiím, i jemu klesá náklad a reklamní výnosy jsou nedostatečné. Deník za prvních devět měsíců letošního roku vykázal provozní ztrátu ve výši 56,3 milionu dolarů.

Za konkurenci už se platí

Čtenáři internetové verze washingtonského listu budou mít možnost nejprve si několik článků zobrazit zdarma, než budou vyzváni k uhrazení poplatku. Současně se zpoplatněním internetové verze se zvýší i cena novin ve stáncích.

K zavedení internetových poplatků se uchýlila už většina velkých amerických novin. Mezi prvními byl list The Wall Street Journal, před rokem a půl k této praxi přistoupil i The New York Times. Tyto noviny mají nyní 500 tisíc digitálních předplatitelů a jejich model zpoplatnění experti označují za příklad pro ostatní.

 

Právě se děje

Další zprávy