Blesk měl varovat metro, říká fotograf muže v kolejišti

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 12. 2012 15:40
Fotografie bezmocného muže, na kterého se řítí vlak, šokovaly svět
Titulní strana listu New York Post, která vyvolala pohoršení ostatních médií i široké veřejnosti.
Titulní strana listu New York Post, která vyvolala pohoršení ostatních médií i široké veřejnosti. | Foto: Aktuálně.cz

New York - Fotograf, který v pondělí vyfotil muže těsně před tím, než ho v newyorské podzemce přejela souprava metra, necítí žádnou vinu a kritiku odmítá.

Fotil prý proto, aby bleskem varoval řidiče. A pomoci nemohl, protože byl moc daleko.

"Čekal jsem na nástupišti, když jsem najednou slyšel křik, tlampače ohlásily přijíždějící vlak a ve stejném okamžiku jsem periferním pohledem zahlédl, jak někdo padá do kolejiště. Rozběhl jsem se i s foťákem k němu. Nevěděl jsem, co fotím, jen jsem mačkal spoušť a doufal, že řidič uvidí blesk a stihne zastavit," napsal R. Umar Abbasi na serveru New York Postu.

Právě bulvární list New York Post jeho fotografie o den později otiskl na titulní straně a vysloužil si tím ostrou kritiku médií i uživatelů sociálních sítí.

Snímky zachycující 58letého Ki Suk Hana krátce předtím, než ho přejelo metro, deník doplnil titulkem "Odsouzený. Tento muž strčený na trať zemře".

Abbasi tvrdí, že muži jinak pomoci nemohl. Fotoaparát prý měl zrovna v ruce a nijak ho nenastavoval.

"Celé se to odehrálo během 22 vteřin, pachatel (muž, jenž Korejce do kolejiště shodil, pozn. red.) navíc utíkal proti mně a já se bál, že by mě tam mohl taky shodit," píše fotograf a pokračuje.

"Smetlo ho to, než jsem tam doběhl. Pořád se mi honí hlavou, proč ten muž nevolal o pomoc. Když jsem viděl, jak ho vlak přejel jako hadrovou panenku, cítil jsem bolestnou beznaděj."

Krom několika lidí, již se Korejci snažili poskytnout první pomoc, se podle fotografa na místě okamžitě vytvořil hlouček lidí, kteří vše fotili a natáčeli mobilními telefony.

"Byla to jedna z nejhorších věcí, jakou jsem kdy viděl. Že jsem to vyfotil a ještě v takové kvalitě, jsem vůbec nevěděl. Na ty snímky jsem se podíval až pozdě v noci a srdce se mi rozbušilo. Celou noc jsem nespal. Byl to strašlivý zážitek. Musím říct, že mě kritika překvapila. Ti lidé tam nebyli, nevědí, jak rychle se to celé událo a jak daleko jsem byl. Pravda je taková, že jsem mu nemohl pomoci. Kdybych mohl, udělal bych to," uzavírá Umar Abbasi.

Muže, jenž Korejce do kolejiště shodil, policisté vzápětí chytili. Jedná se zřejmě o psychicky nemocného člověka. K činu se přiznal.

 

Právě se děje

Další zprávy