Posílá nám E.T. signály blikáním hvězd? Vědci to zjistí

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 12. 2012 16:01
Co když jen nechceme vidět, co máme před očima, uvědomila si vědkyně. Dostala grant
Kupa galaxií v souhvězdí Panny. Najdete symbol?
Kupa galaxií v souhvězdí Panny. Najdete symbol? | Foto: NASA

Chicago - Napjaté čekání na objev marťanského vozítka Curiosity, který "se zapíše do učebnic", skončilo zklamáním.

Důkaz o životě mimo naši planetu americká sonda domů neposlala. Vyšlo najevo, že se vědecký šéf mise John Grotzinger v rozhovoru pro americký rozhlas NPR pouze nešťastně vyjádřil a Curiosity našla jen stopy sloučenin uhlíku (stavebních kamenů organických molekul), jež mohou, ale také nemusejí, pocházet z Marsu.

Na kýžený důkaz, že ve vesmíru nejsme sami, si tak lidstvo musí ještě počkat. Nemusí ho ale hledat jen na cizích planetách. Podle Lucianny Walkowiczové z Princetonské univerzity možná máme vzkazy mimozemšťanů přímo před očima, ale nevěnujeme jim pozornost.

Spolu se svým týmem chce ověřit, zda inteligentní bytosti z kosmu nevysílají lidstvu signály tím, že nějak ovlivňují světlo přicházející z okolních hvězd.

Jednoduše řečeno: Program New Frontiers in Astronomy and Cosmology, který už dostal grant přidělovaný Chicagskou univerzitou, bude zkoumat, zda na nás E.T. nebliká hvězdami.

"Sami sebe jsme se zeptali, co když už k nám signál dorazil, ale my mu kvůli předsudku nevěnovali pozornost," vysvětlila duchovní matka nápadu magazínu Time.

Tím předsudkem myslela námitku, že s hvězdami blikat nejde. To, jak by to mohli mimozemšťané dělat, Walkowiczová neřeší. Předpokládá prostě, že mohou být na takové úrovni, že by to nějak dokázali.

Nejkrásnější snímky hvězdného nebe:

Nespornou výhodou projektu, který bude hrazen z prostředků nadace Sira Johna Templetona, je jeho nenákladnost. Sledování blikajících hvězd totiž není nikterak drahé - stačí k tomu běžně dostupná technika.

Poslouží záznamy ze sondy Kepler, která krouží na oběžné dráze kolem Slunce a analyzuje světlo ze vzdálených hvězd (hledá exoplanety).

Zatímco mise Kepler sleduje kolísání světla, protože ho může způsobit průlet planety kolem hvězdy, Lucianna Walkowiczová bude hledat nevysvětlitelná kolísání světelného vlnění.

A co by museli vědci objevit, aby to vyhodnotili jako zprávu mimozemšťanů? "Pokud zachytíme zprávu SOS ´Pošlete vodu´ v Morseově abecedě, bude to skvělé," říká s nadsázkou autorka projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy