Po volbách Amerika potřebovala sprchu, říká politolog

Tereza Šídlová
25. 11. 2012 17:15
Americký politolog Schmuhl mluví o negativní kampani v USA. Obama ale vsadil i na vědu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Pokud chce být člověk zvolen nejmocnějším politickým lídrem planety, musí dnes znát o svých voličích každý detail, třeba i to, jaké časopisy si předplácejí.

Druhé vítězství Baracka Obamy v amerických volbách může z vnějšího pohledu vypadat jako samozřejmý úspěch globální politické celebrity, americký politolog Robert Schmuhl z University of Notre Dame v Indianě ale připomíná, že souboj o Bílý dům se v roce 2012 odehrával především v rovině statistiky a téměř chirurgicky zacílené kampaně.

„V roce 2008 byly klíčovými slovy naděje - změna - nová Amerika. O čtyři roky později to byla věda. Obamovi lidé rozšířili sbírání dat a použili velmi sofistikované počítačové vzorce. Z jedné studie vyplynulo, že nasbírali až 80 různých druhů informací o jednotlivých lidech, nejen jejich volební historii, ale i to, jestli vlastní dům či jaké časopisy mají předplacené," popisuje v rozhovoru s Aktuálně.cz odborník na roli médií v kampani, který do Prahy přijel přednášet o právě uplynulých volbách.

Podle Schmuhla lze očekávat, že za čtyři roky bude o prezidentský post v USA usilovat za demokraty právě končící Obamova ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Soudí tak i podle nezvyklé aktivity jejího muže, ex-prezidenta Billa Clintona v letošní kampani.

Aktuálně.cz: Bylo něco na letošních volbách, co vás překvapilo?

Bylo překvapivé, že i v současných podmínkách, a tím myslím ekonomickou kondici Ameriky a pocit, že země nejde správným směrem, volby skončily potvrzením statutu quo. Prezident Obama sice vyhrál menším rozdílem než v roce 2008, ale vyhrál přesvědčivě, senát zůstal v rukou demokratů a sněmovna reprezentantů v rukou republikánů. Z jednoho průzkumu veřejného mínění před volbami vyplynulo, že 62 procent lidí pociťuje, že v dalších čtyřech letech jsou potřeba zásadní změny, to by si měla uvědomit i Obamova administrativa. Veřejnost chce vidět větší důraz na řešení ekonomických problémů.

A.cz: Proč tedy neuspěl Romney, který v kampani sázel na ekonomiku?

Pokud se podíváte na průzkumy, republikánská strana se opírala o bílé, starší Američany, převážně muže, jenže americká populace se dramaticky mění. Velkou chybou republikánů bylo, že předpokládali, že voliči v roce 2012 budou stejní jako ti před čtyřmi lety. Naopak Obamova kampaň dokázala jít mnohem hlouběji v přesvědčování „nebílých" voličů. Pokud si republikáni chtějí udržet pozici životaschopné národní strany, musí se přiblížit měnící se Americe.

Radši nezapínejte televizi

A.cz: V souvislosti s Obamovou letošní kampaní se mluví právě až o detailním zacílení. Vyhrála mu volby statistika a věda?

Je potřeba se podívat na to, jak vyhrál Obama před čtyřmi lety a jak nyní. V roce 2008 byly klíčovými slovy naděje, změna, optimismus, nová Amerika. O čtyři roky později to byla věda. Obamovi lidé rozšířili sbírání dat a použili velmi sofistikované počítačové vzorce. Zvlášť v nerozhodnutých státech dbali na to, aby poznali jednotlivé potenciální voliče velmi dobře. Z jedné studie vyplynulo, že nasbírali až 80 různých druhů informací o jednotlivých lidech, nejen jejich volební historii, ale i to, jestli vlastní dům a jaké časopisy mají předplacené. To vše proto, aby s lidmi mohli komunikovat na individuální bázi.

Americký politolog Robert Schmuhl
Americký politolog Robert Schmuhl | Foto: Americká ambasáda v Praze

A.cz: Které médium dnes vyhrává volby?

Pravděpodobně stále musí jít o kombinaci tradičních a sociálních médií. Sílu tradičních médií ukázala první prezidentská debata. Lidé v ní viděli energického Romneyho a rezervovaného Obamu. To byl úplně jiný Obama, než na jakého je americká veřejnost zvyklá. Lidé si začali říkat, jestli vůbec chce další prezidentské období. Pro někoho, kdo je starší, jsou tradiční cesty důležitější, pro mladší lidi hrají větší roli sociální sítě. Obama klade důraz na obojí, jeho charisma a to, jak je telegenický, je samozřejmě výhoda.

A.cz: Čím byly volby specifické?

Byly to ošklivé volby. A to v tom smyslu, jak vysoký počet televizních spotů byl negativní. Oproti kampani před čtyřmi lety si Amerika letos chtěla dát po volbách sprchu, tolik v ní bylo bahna a špíny. Jsou za tím peníze. Oba kandidáti utratili přes miliardu dolarů. V Indianě, kde žiju, šlo na prezidentskou kampaň minimum peněz, protože bylo jasné, že Romney vyhraje. Ale velmi tvrdě se soupeřilo o senátní a sněmovní křesla. Po dobu několika týdnů nebylo možné zapnout televizi, aniž by se člověk musel dívat na série negativních spotů. Důsledek ale je, že lidé pochybují, zda si politika zaslouží jejich participaci, a snižuje se volební účast.

S manželem Billem po boku

A.cz: Volby jsou sice čerstvě za námi, ale obě klíčové americké strany čeká komplikované rozhodování co dál.

Je tu znepokojivý nový fenomén - dříve tu bylo období kampaně, po kterém následovalo období vládnutí, ale z mnoha důvodů nás dnes víc zajímá samotná kampaň, než vládnutí. Dnes je velmi těžké najít tu dělící čáru. Například republikánský senátor Marco Rubio už před pár dny navštívil Iowu, to je velmi důležité a zajímavé, protože právě v Iowě se odehrávají první souboje mezi kandidáty. Jen deset dní po volbách!

Bill Clinton v letošní americké kampani

A.cz: Jak odhadujete příští volby? Kdo se utká o Bílý dům?

Opravdu jen hádám, ale myslím, že by se mohla odhodlat Hillary Clintonová. Vycházím hlavně z aktivní účasti Billa Clintona při letošní volební kampani. Když se podíváte zpět, v roce 2000 se v kampani Bill Clinton nijak neangažoval, protože Al Gore nechtěl, o čtyři roky později prodělal ex-prezident závažnou operaci a v roce 2008 si lízal rány po porážce své ženy v primárkách. Ale letos vystoupil do popředí a byl úžasně aktivní. A z toho, co vím od lidí, které mají informace z demokratického tábora, vyskytoval se hlavně na akcích těch kandidátů, kteří v demokratické straně podporovali Hillary v roce 2008.

A.cz: Koho si vyberou podle vás republikáni?

Tam to není rozhodnuté. Mohou se obrátit do minulosti k někomu, jako je třeba Jeb Bush. Ale u něj je otázka, velmi citlivá, a to nakolik mu může ublížit jeho příjmení. Zajímavé je rozhodně to, že ex-prezident George W. Bush by klidně mohl být v programu na ochranu svědků, jak je neviditelný. Nevím, jestli je to tak úplně jeho volba, že by si řekl ,dost' a stáhl by se, nebo jestli se rozhodl jít z cesty svému bratrovi. Ale můj odhad je, že to bude někdo nový.

Hledá se guvernér

A.cz: Kdo jsou favorité v republikánském táboře?

Mohl by to být Marco Rubio, je mladý, Hispánec a také výborný řečník, ale na druhou stranu je senátor a tradiční síla v republikánské straně jsou guvernéři, jako byli Ronald Reagan nebo George W. Bush. Kandidát se může najít právě mezi nimi, jako je třeba Chris Christie, guvernér New Jersey nebo Bob Jindal z Louisiany. John McCain nebyl pro stranu dost konzervativní, totéž platilo i pro Mitta Romneyho, strana si musí ujasnit, co chce a kdo to bude nejlépe reprezentovat.

A.cz: Mluvíte o Hillary Clintonové, je Amerika připravena na ženu prezidentku?

Myslím, že ano. Ukázaly to těsné výsledky primárek v roce 2008. Z úřadu navíc odchází s vysokou oblibou, což v současnosti platí i o Billu Clintonovi. A i kdybych tu spojitost nechtěl připouštět, budou Američané, kteří si řeknou, že volbou Clintonové nedostanou pouze ji, ale i rady bývalého prezidenta.

A.cz: To ale možná není příliš zdvořilé vůči ženě?

To možná ne. Ale ona prokázala své schopnosti jako první dáma, jako senátorka i jako ministryně zahraničí. Co víc by mohla udělat víc pro zlepšení své pozice. Teď se ale musí rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy