"Balík doručen." Nové podrobnosti o pohřbu bin Ládina

Martin Novák Martin Novák
22. 11. 2012 13:17
Pentagon zveřejnil část e-mailové korespondence týkající se 1. a 2. května 2011
Pákistánská vláda nechala dům, kde žil Usáma bin Ládin, strhnout.
Pákistánská vláda nechala dům, kde žil Usáma bin Ládin, strhnout. | Foto: Reuters

Washington - Skoro rok a půl od smrti Usámy bin Ládina americká armáda zveřejnila úryvky z e-mailové komunikace týkající se pohřbu bývalého vůdce Al-Káidy.

Bin Ládina zastřeli američtí vojáci ve vile v pákistánském Abbottábádu 1. května 2011 a tělo Američané pohřbili následující den do moře na neznámém místě v Indickém oceánu.

Z nových detailů vyplývá, že svržení těla do vody přihlížela na palubě lodi USS Carl Vinson jen malá skupinka lidí. Většina námořníků sloužících na lodi u toho nebyla a ani o pohřbu nevěděla.

Mrtvého šéfa Al-Káidy na palubu USS Carl Vinson dopravil vrtulník přímo z Abbottábádu.

Tělo podle islámských předpisů omyli, zabalili do bílého prostěradla a strčili do pytle. Americký voják muslimského vyznání a arabského původu pak v arabštině přednesl verše z koránu a pytel svrhli z paluby do oceánu.

Z e-mailové korespondence mezi zástupcem velitele páté americké námořní flotily dislokované na Bahrajnu Charlesem Gaouettem a námořním důstojníkem Samuelem Perezem, pod kterého spadala i loď USS Carl Vinson, cituje agentura AP.

"Jsou nějaké novinky ohledně našeho balíku?" tázal se Gaouette. "FEDEX ho doručil," odpověděl Perez.

Americká vláda nechce zveřejnit žádné fotografie nebo videozáznam z pohřbu kvůli tomu, aby nikdo nemohl místo identifikovat a pokusit se ostatky vylovit.

Foto: Reuters

Zveřejněna nebyla ani fotografie mrtvého bin Ládina. V prvních hodinách se sice jedna na některých internetových serverech objevila, ale šlo o podvrh a montáž.

Pentagon neukázal ani zprávu patologů o ohledání těla či o testech DNA. E-maily, které má agentura AP k dispozici, předtím zcenzuroval a některé pasáže novinářům nepředal z bezpečnostních důvodů.

Spory o to, zda je dlouho hledaný terorista skutečně mrtvý, to ale nevyvolává. Samotná Al-Káida přiznala, že zemřel.
Vlastní průběh operace popsal v knize No Easy Day Matt Bissonette, člen speciálního komanda námořích sil SEAL, které zasahovalo v pákistánské vile.

Napsal, že vůdce Al-Káidy nebyl ozbrojen a zastřelili ho, když se vyklonil v patře na schodiště, aby se podíval, co se děje.
19. prosince bude mít v USA premiéru hraný film o této akci, nazvaný Zero Dark Thirty.

 

Právě se děje

Další zprávy