Genetická válka s komáry. Do DNA jim nasadili sabotéra

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 11. 2012 15:53
Komáři si zvykli na pesticidy a dál šíří dengue, Brazilci použijí novou zbraň
Komár Aedes aegypti.
Komár Aedes aegypti. | Foto: Wikimedia Commons

Brazílie - Malárie, horečka dengue a další infekční nemoci sužují stále větší část světa.

S tím, jak se mění klima, tropické nemoci pronikají do dříve bezpečných oblastí, Evropu nevyjímaje.

Jelikož se komáři rychle množí a ani proti jednomu ze jmenovaných onemocnění neexistuje očkování a žádný repelent není stoprocentně účinný, zkoušejí to teď brazilští vědci.

U samečků komárů rodu Aedes aegypti provedli genetickou mutaci, která jim má zabránit v rozmnožování nebo má jejich potomkům alespoň výrazně zkrátit život tak, aby nemohli posloužit jako přenašeči pro člověka nebezpečných chorob.

S prvním vysazováním milionů geneticky upravených samečků už se začalo v brazilském státě Bahia. A podle deníku Los Angeles Times se zdá, že nová metoda funguje. Ukázalo se, že na 84 % nově narozených larev si v genetické informaci nese sabotážní gen.

Počet nakažených horečkou dengue ve světě neustále roste - v oblastech, kde se vyskytuje, žije 40 procent světové populace. 

Invaze nebezpečných komárů do Evropy:

Podle údajů Světové zdravotnické organizace se jedním ze 4 virů, jež nemoc způsobují, každý rok nakazí 50-100 milionů lidí.

Dosavadní praxe plošného používání pesticidů se ukázala jako neefektivní - komáři se proti nim stali imunní. Jelikož se navíc stále často objevují v hustě osídlených oblastech, není možné ani použití jiných chemikálií.

Metodu genetické úpravy, kterou teď Brazilci zkoušejí, vyvinul vědecký tým složený z odborníků Kalifornské univerzity a společnosti Oxitec.

"V Brazílii je nemoc velmi rozšířená. Lidé jsou k ní navíc velmi vnímaví. Když se pohybujete v místech zamořených komáry Aedes aegypti, je nakažení dengue jen otázkou času," vysvětlil magazínu Time výkonný ředitel Oxitecu Hadyn Parry, proč firma svůj výzkum zaměřila právě tam.

 

Právě se děje

Další zprávy