Ředitel CIA měl poměr s autorkou své biografie. Skončil

Tomáš Fránek, Tereza Šídlová
10. 11. 2012 23:33
Prezident USA Barack Obama přijal rezignaci šéfa CIA kvůli milence
David Petraeus skládá přísahu jako nový šéf CIA do rukou viceprezidenta Joe Bidena
David Petraeus skládá přísahu jako nový šéf CIA do rukou viceprezidenta Joe Bidena | Foto: Reuters

Washington - Šéf americké tajné služby CIA David Petraeus v pátek rezignoval kvůli mimomanželskému poměru. 

Bývalý velitel mezinárodních jednotek v Afghánistánu a Iráku požádal ve čtvrtek dopisem o uvolnění ze služby prezidenta Baracka Obamu. Ten dnes jeho rezignaci přijal, informovala agentura AP.

"Po tom, co jsem byl ženatý 37 let, jsem zklamal, když jsem byl nevěrný své ženě. Takové chování je neomluvitelné, jak pro manžela, tak pro vedoucího takové organizace, jakou CIA je," uvedl v oficiálním prohlášení Petraeus.

Podle britské BBC udržoval klíčový vojenský představitel USA vztah s Paulou Broadwellovou, absolventkou akademie West Point a autorku Petraeusova životopisu z roku 2011. Seznámili se už v Afghánistánu, kde žena knihu připravovala.

Aféru odhalilo prověřování Broadwellové ze strany FBI. List The New York Times napsal s odvoláním na nejmenovaného vládního představitele, že šetření začalo před několika měsíci, kdy si zatím anonymní třetí osoba stěžovala na obtěžování emaily od Broadwellové.

Podle dalšího listu The Washington Post šlo o ženu blízkou Petraeusovi, kterou maily tak vyděsily, že se obrátila na FBI.

Vyšetřovatelé zjistili, že je posílala Broadwellová. Pak přišli na několik výmluvných mailů mezi ní a Petraeusem, který je posílal ze svého soukromého, nikoli služebního účtu. Nejdřív se FBI domníval, že se někdo ilegálně dostal do Petraeusova mailové schránky, ale potom se ukázalo, že má skutečně s Broadwellovou poměr.

Ani jeden z deníků neuvedl, v jakém poměru k Petraeusovi je žena, které Broadwellová údajně vyhrožovala.

Petraeus se oženil krátce po dokončení vysoké školy: s Holly Knowltonovou, dcerou armádního generála, mají syna Stephena, který sloužil v Afghánistánu, a dceru Anne. Ta podle deníku Právo vyučovala v Česku angličtinu a v roce 2009 si ji Petraeus osobně vyzvedl v Praze.

"Velká ztráta"

Mluvčí Bílého domu Jay Carney neposkytl k rezignaci Petraeuse žádné podrobnější informace. "Z kanceláře prezidenta k nám zpráva podobného ražení dorazila, o detailech ale nemohu hovořit," uvedl Carney.

V čele CIA nahradí Petraeuse jeho dosavadní zástupce Michael Morell. "Daveovo rozhodnutí je pro nás velkou ztrátou, přicházíme o jednoho z nejrespektovanějších lidí v této organizaci," prohlásil James Clapper, šéf amerických zpravodajských služeb.

V minulosti Petraeus velel Mezinárodním bezpečnostním podpůrným silám v Afghánistánu. Vystudoval United States Military Academy ve West Pointu. V armádě sloužil od roku 1974, od roku 2007 v hodnosti generála.

Účastnil se vojenských misí v Bosně a na Haiti. Od února 2007 do září 2008 se účastnil války v Iráku. Počátkem září 2011 byl jmenován ředitelem CIA.

"David Petraeus během své služby udělal naši země bezpečnější a silnější," uvedl americký prezident Barack Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy