Další 4 roky, tweetnul Obama světu. A slíbil lepší časy

Martin Novák Martin Novák
7. 11. 2012 8:01
Prezident pro sebe získal většinu hlasů v klíčových státech, například v Ohiu
Fotografie, kterou tweetoval Barack Obama.
Fotografie, kterou tweetoval Barack Obama. | Foto: Twitter

Praha - Republikánům se nakonec nepodařilo sesadit Baracka Obamu. Dosavadní prezident zůstane ještě další čtyři roky v Bílém domě.

Ačkoliv výsledky úterních prezidentských voleb ještě nejsou kompletní, je jisté, že Obama získal více než 270 hlasů volitelů, kteří jsou potřební ke zvolení.

"Čtyři další roky," tweetnul krátce po oznámení výsledků Obama a přidal fotografii, jak se objímá s manželkou Michelle. Během necelé půlhodiny kratičký vzkaz nasdílelo přes čtvrt milionu lidí. Je to podle všeho zatím nejvíce sdílený tweet v historii sociálních sítí.

Na Facebooku jej za stejnou dobu sdílelo 163 tisíc lidí a "olajkoval" více než milion uživatelů.

O několik desítek minut později Obama vystoupil v Chicagu a před nadšeným davem pronesl svůj vítězný projev. "Naše cesta nebyla jednoduchá, naše cesta byla dlouhá, ale ukázali jste, že nejlepší časy pro USA jsou teprve před námi," prohlásil staronový prezident.

Prezident odrazil útok svého vyzyvatele Mitta Romneyho v klíčových státech - takzvaných swing states -, kde výsledky nebyly dopředu jasné a mohlo se tam stát cokoliv.

Obama zvítězil v Ohiu, Coloradu, Pensylvánii, Michiganu nebo Iowě. Překvapivě dokonce vyhrál i ve Virginii a na Floridě, kde průzkumy dávaly o něco větší šanci na vítězství jeho soupeři.

Ze swing states vyhrál Romney jen v Severní Karolíně. A to na zvolení prezidentem nemohlo stačit.

Na shromáždění svých příznivců v Chicagu tak Obama může oslavovat a podruhé pronese vítěznou řeč, zatímco v hlavním štábu Domnete v Bostonu zavládly smutek a rozpaky.

Už v průběhu hlasování Romney řekl novinářům, že si připravil pouze vítězný projev. Pokud je to pravda, tak v řeči, ve které přiznal porážku, bude muset improvizovat. Poděkoval všem svým příznivcům a své rodině za podporu.

Už předtím telefonicky Obamovi a jeho rodině pogratuloval.

Romney přichází uznat svoji porážku.
Romney přichází uznat svoji porážku. | Foto: Reuters

První výsledky z východního pobřeží ukazovaly, že se může opakovat floridské drama z roku 2000, kdy se výsledky musely přepočítat kvůli velmi těsnému rozdílu mezi Georgem W. Bushem a Albertem Gorem.

Původní odhady dávaly Obamovi a Romneymu na Floridě po padesáti procentech. I průběžné sčítání ukazovalo těsný rozdíl.

Podobně vyrovnané byly i první odhady ve Virginii a Severní Karolíně: 49 proti 49 procentům. V obou státech se pak ujal při sčítání Romney vedení, ale jak se ukázalo, byly to jeho poslední úspěchy.

Další rozhodující státy už přidával na své konto Obama, takže americké televize CNN a CBS ho prohlásily vítězem krátce po čtvrt na šest ráno středoevropského času. Zhruba o dvanáct minut později než v roce 2008.

Zhruba od půl čtvrté ráno už ale bylo zjevné, že vítězství se kloní k Obamovi.

Podle prvních zpráv se zdá, že Obamovi se podařilo i tentokrát k volbám dostat ve velkém počtu skupiny, kde má velký voličský potenciál.

Hispánce, černošské Američany a také mladé voliče.

Zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Tomášek sledoval volby v Bostonu, kde měl štáb poražený Mitt Romney.

Pavel Tomášek tweetoval například toto: "Devatenáct procent z lidí, kteří přišli volit, byli mladí do 29 let. To by znamenalo, že jich je víc než v roce 2008." Podle něj také přišlo volit více Hispánců než před čtyřmi roky.

Volby potvrdily nepsané pravidlo, že vítězí ten, kdo vyhraje v Ohiu. Od roku 1944 se stalo pouze jednou, aby zde kandidát prohrál a zároveň se stal prezidentem (tou výjimkou byl J. F. Kennedy v roce 1960).

V posledních letech Američané obvykle dopřávají prezidentům druhé volební období. Svůj mandát před Obamou obhájili jak Bill Clinton v roce 1996, tak George W. Bush v roce 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy