Spojené státy volí, Romney bojuje do poslední minuty

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 11. 2012 15:25
Volební deník Aktuálně.cz. Volba nejmocnějšího muže planety je tu

* Rozhodující bitva o Bílý dům je tu. Američané vybírají nového prezidenta. * První okrsky už jsou sečteny.

Tolik z posledního volebního deníku Aktuálně.cz před oznámením jména nového amerického prezidenta. Zpravodajství z americké volební noci můžete sledovat v naší online reportáži, kterou startujeme v úterý v 16 hodin. Najdete ji ZDE.

Republikánský kandidát Mitt Romney odvolil v domovském Belmontu (stát Massachusetts) a vydal se na poslední dvě zastávky letošní předvolební kampaně. Na poslední chvíli zavítá ještě do Clevelandu v Ohiu a Pittsburghu v Pensylvánii.

Po východu už se přidal i střed Spojených států. Hlasovací místnosti už se otevírají také v Alabamě, Arizoně, Iowě, Kansasu, Minnesotě, Mississippi, částech Severní Dakoty a Jižní Dakoty, Oklahomě, Tennessee, Texasu a ve Wisconsinu. Volí už víc než polovina USA.

Na 31 milionů Američanů ve 34 státech (a Washingtonu D. C.) využilo možnost volit předčasně. Jejich lístky ale budou sečteny až po skončení řádného termínu voleb, informovala BBC.

Hlas pro Aktuálně.cz Karen Feldmanová, zakladatelka a ředitelka společnosti ARTĚL Glass zabývající se výrobou luxusního křišťálového skla. Do Česka se přistěhovala před 18 lety z New Yorku.

Americké volby se naplno rozbíhají. Hlasovací místnosti se otevřely v devíti státech na východním pobřeží. O budoucí hlavě státu se už rozhoduje například v New Yorku, Virginii, New Hampshire či New Jersey. V dalších státech se začne volit postupně během odpoledne a večera.

I když je výsledek prezidentské volby ve hvězdách, už teď můžeme s jistotou říct, že svědčí o jedné věci; o nebývalé polarizaci americké společnosti, všímá si televize CNN.

Rozhodovat se bude v 11 amerických státech, které jsou zastoupeny 146 voliteli. V nich totiž nemá ani jeden z kandidátů jasnou převahu. Vítěz musí získat celkem 270 volitelů. V nerozhodnutých státech jich Obamovi stačí 69, protože v dalších 18 státech s 201 voliteli se očekává jeho vítězství. Romney má údajně jisté vítězství ve 24 státech se 191 voliteli, takže v klíčových státech potřebuje získat na svou stranu o deset volitelů víc než Obama.

Detaily o takzvaných "bitevních" státech (anglicky swing states) si můžete přečíst ZDE.

Zpěvák Bob Dylan věří, že Baracka Obamu čeká jasná výhra. V pondělí večer to řekl během koncertu v Madisonu ve státu Wisconsin. "Nevěřte médiím. Já myslím, že to bude drtivé vítězství," prohlásil Dylan uprostřed písně a pokračoval v představení.

Zatímco Barack Obama zakončil svou volební kampaň už v pondělí večer emotivním vystoupením v Des Moines ve státu Iowa (kde se dokonce rozplakal), republikán Mitt Romney se oproti původním plánům ještě v úterý vydá přesvědčovat voliče. Zavítá do Clevelandu v Ohiu a Pittsburghu v Pensylvánii.

Obrazem: v první americké vesnici volby skončily patem:

Krom prezidenta Američané volí rovněž do celé 435členné Sněmovny reprezentantů a 33 ze 100 senátorů. Průzkumy ukazují, že ve sněmovně by měli udržet většinu republikáni. V Senátu obhajují demokraté těsnou většinu 53 hlasů. Tam jsou výsledky hodně nejisté.

"Domovské město současného amerického prezidenta Chicago stojí pevně za Barackem Obamou. Podle posledních průzkumů tu pro něj budou hlasovat více než čtyři pětiny obyvatel. Z náhodných rozhovorů s obyvateli města ale vyplývá, že nadšení pro šéfa Bílého domu z roku 2008 je pryč," hlásí z Chicaga zpravodaj ČTK Zdeněk Fučík.

Kdy bude jasno? První odhady volebních výsledků začnou americká média zveřejňovat hodinu před půlnocí našeho času. Souběžně mohou začít přicházet i výsledky z některých států s nízkým počtem voličů. Oficiální výsledky bývají známy mezi 3. a 6. ranní našeho času.

Obama ukončil kampaň v slzách, Romney ještě bojuje.
Obama ukončil kampaň v slzách, Romney ještě bojuje. | Foto: Reuters

Tak server Slate.com shrnul předvolební sliby obou kandidátů:

Barack Obama se prezentuje jako bojovník za práva obyčejných lidí. Voličům v kampani servíroval příběh o funkčním období plném tuhých bitev za lepší život střední třídy. Přestože v něm utržil řadu jizev a modřin, slibuje nevzdat prosazování reforem. "Víte, že budu bojovat za vás i vaše rodiny každý jednotlivý den," prohlásil na jednom z předvolebních mítinků. Romneyho příznivci podle Obamy nepotřebují zástupce v Bílém domě, protože se už teď mají dobře, zatímco prodejci nábytku, servírky, uklízečky a další vítěze ve Washingtonu potřebují.

Mitt Romney nabízí změnu. Návrat k tradiční Americe. Jako opoziční kandidát velkou část svých projevů věnoval kritice Obamovy dosavadní politiky, respektive nesplnění slibů z roku 2008, kdy byl poprvé zvolen do Bílého domu. "Namísto toho, aby mazal (sociální) rozdíly, je rozšiřoval," tvrdí například.

Krom toho republikánský kandidát často upozorňuje na svou úspěšnou podnikatelskou i politickou kariéru. "Vybudoval jsem byznys, zařídil jsem olympiádu, hospodaření svého státu (Massachusetts) jsem dostal z deficitu do přebytku, snížil jsem nezaměstnanost i daně," prohlašoval Romney ve snaze získat poslední nerozhodnuté voliče.

Obrazem: poslední okamžiky volební kampaně:

Volba nejmocnějšího muže planety začala. První hlasovací lístky vhodili do uren tradičně voliči z malé vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire. Zatím jen malý vzorek voličů naznačil, že výsledek bude opravdu těsný. Současný prezident huffingtonpost.com.

První volební místnosti na některých místech na východním pobřeží se uzavřou o půlnoci našeho času, mnohé další až ve středu ve 2 hodiny SEČ. Ostře sledované hlasování na Floridě skončí ve středu v 1 hodinu SEČ. Místnosti na západním pobřeží a na Havajských ostrovech se uzavřou až ve středu v 5 hodin SEČ a vůbec poslední na Aljašce v 6 hodin SEČ.

Volební místnosti se otevírají postupně i s ohledem na to, že země má šest časových pásem (včetně Aljašky a Havajských ostrovů). Například v New Yorku nebo ve Virginii se první místnosti otevřou v poledne našeho času. V Kalifornii se pak začne hlasovat v 16 hodin SEČ.

 

Právě se děje

Další zprávy