Sledujeme živě: Bouře Sandy pustoší východ Ameriky

Zahraničí Zahraničí
30. 10. 2012 10:48
Nejméně 16 lidí zahynulo při řádění bouře Sandy. Části měst včetně New Yorku jsou pod vodou
Okolí Brooklynského mostu poté, co voda začala zaplavovat Dolní Manhattan.
Okolí Brooklynského mostu poté, co voda začala zaplavovat Dolní Manhattan. | Foto: Reuters

New York - Hurikán Sandy dorazil k východnímu pobřeží Spojených států osm kilometrů jihozápadně od Atlantic City ve státě New Jersey, když jej krátce předtím  meteorologové překlasifikovali na posttropickou bouři. Teď postupuje do vnitrozemí směrem na severozápad. 

Zhruba 6,5 milionu lidí se ocitlo bez elektrického proudu. V New Yorku je zaplaveno metro a část Dolního Manhattanu. Podle agenturních zpráv zahynulo v postižených oblastech nejméně 16 lidí.

Vichr v centru cyklonu dosahuje rychlosti 85 mil za hodinu (136 km/h), informovalo Národní centrum pro hurikány.

Meteorologové o Sandy hovořili jako o "bouři století" či Frankenstormu, jelikož se očekávalo, že půjde o mimořádně silný hurikán, možná jeden z nejhorších v historii USA.

"Naposledy, kdy jsme něco takového viděli, bylo nikdy. Nevím, jak říci jasněji, že je to největší hrozba pro lidské životy, jakou si v našem státě pamatujeme," řekl guvernér státu Connecticut Dan Malloy.

Statisíce lidí preventivně opustily své domovy a zamířily do vnitrozemí. Zavřely se obchody, restaurace, státní úřady, školy. A poprvé od roku 2001 i newyorská burza. Život v postižených oblastech se zastavil.

Podívejte se, jak to vypadá v New Yorku a dalších částech východního pobřeží USA:

Ohroženo je na 60 milionů lidí, tedy zhruba šestina Američanů. Zásadním způsobem se mění i plány předvolební kampaně, a to osm dnů před otevřením volebních místností.

Všichni obyvatelé míst, kam voda a extrémní vítr udeřil, dostali varování: Nepodceňujte to, situace je velmi vážná, raději odejděte.

Průběh přírodní katastrofy sledujeme v online zpravodajství.

10:45 - Počet obětí bouře Sandy vyšplhal ve Spojených států na 16. Je mezi nimi i kapitán repliky lodě Bounty, která byla před 50 lety postavena pro natáčení slavného filmu s Marlonem Brandem.

10:06 - Požáry, které se rozšířily v Breezy Point v newyorské čtvrti Queens, zničily asi 50 domů. Zasahuje tam 200 hasičů.

9:45 - Světové agentury hlásí: Do úterního brzkého rána zabilo řádění Sandy v USA a Kanadě 16 lidí. Oběti jsou z New Jersey, New Yorku, Marylandu, Severní Karolíny, Západní Virginie, Pensylvánie a Connecticutu.

9:30 - V newyorském Queensu hoří blok patnácti domů. Hasičům se nedaří požár zastavit.

9:00 - Bouře na východním pobřeží ochromila dodávky energie a vyřadila z provozu velkou část rafinerií a rozvodné sítě. Petrochemické firmy se chystají sčítat škody způsobené živlem a doufají, že se budou moci brzy vrátit do plného provozu. Tři ze šesti klíčových rafinerií v oblasti, včetně dvou největších, přerušily provoz, dvě další ho výrazně omezily.

Mimo provoz byly také hlavní přístavy, které zásobují oblast přibližně milionem barelů paliv denně. Nefungovala ani severní větev rozvodné sítě Colonial Pipeline, která pokrývá 15 procent spotřeby benzinu, nafty a ostatních paliv na východním pobřeží.

...
... | Foto: Reuters

8:40 - Lidé, kteří v těchto dnech měli letět do některého z měst na východním pobřeží USA, budou mít problémy. Velké letecké společnosti - například British Airways nebo Delta Air Lines - hlásí desítky zrušených letů. Jen z londýnského letiště Heathrow bylo zrušeno 102 letů. Na některých letištích v Asii zřejmě budou muset pasažéři čekat na odlet do USA i několik dní.

8:36 - BBC cituje newyorského taxikáře Petera Franklina. Ten bydlí v šestnáctém patře a říká, že smetí a všechno možné jim v silném vichru poletuje kolem oken. Až v takové výšce.

Vlna způsobená bouří Sandy zaplavuje auta zaparkovaná v ulicích New Yorku
Vlna způsobená bouří Sandy zaplavuje auta zaparkovaná v ulicích New Yorku | Foto: Reuters

8:20 - Šéf The Metropolitan Transportation Authority  v New Yorku Joseph Lhota uvedl, že úterní zatopení šesti tubusů a několika stanic je největší katastrofou v historii newyorského metra. To je v provozu už 108 let. Mluvčí úřadu Aaron Donovan odmítl odpovědět na otázku novinářů, kdy se metro znovu rozjede. Podle něj to zatím nelze říci, nejdříve musí technici zjistit všechny závady a škody.

8:14 - Agentura AP cituje analytiky, kteří odhadují celkovou výši škod způsobených Sandy na deset až dvacet miliard dolarů. Loňský hurikán Irene "stál" Spojené státy 15,8 miliardy.

8:00 - Bez elektřiny je v tuto chvíli přes šest a půl milionu Američanů. Úřady varují, aby všechny spotřebiče a vypínače měli vypnuté a zabránili tak přetížení sítě ve chvíli, kdy budou dodávky obnoveny. V Pensylvánii bouře zabila osmiletého chlapce, na kterého spadla silná větev stromu.

7:34 - Kritická situace je v padesátitisícovém městě Hoboken ve státě New Jersey. Město je celé pod vodou a starosta požádal příslušníky Národní gardy, aby pomohli s evakuací obyvatel, kteří neodešli dříve.

Evakuace pacientů z newyorské univerzitní nemocnice. Po výpadku proudu nemocnici selhaly i záložní zdroje.
Evakuace pacientů z newyorské univerzitní nemocnice. Po výpadku proudu nemocnici selhaly i záložní zdroje. | Foto: Reuters

7:11 - "Zatím se nenaplnily nejhorší předpovědi, ale ještě potrvá dlouho, než budeme mít tuto bouři za sebou," řekl k situaci v metropoli washingtonský starosta Vincent Gray.

7:02 - Sandy nyní míří nad Pensylvánii a podle meteorologů by měla už slábnout.

6:44 - Počet obětí Sandy v USA stoupl na třináct. A třináct amerických států vyhlásilo stav nouze. Nejhorší situace je zřejmě ve známém přímořském centru hazardu Atlantic City. Republikánský guvernér New Jersey Chris Christie kritizoval demokratického starostu města Lorenza Langforda, který se podle něj neřídil pokyny k evakuaci. V Atlantic City tak na ohrožených místech zůstaly tisíce lidí, kterým záchranáři budou moci poskytnout pomoc až ráno místního času.

6:37 - Videozáznam zachycuje explozi v elektrárně na Manhattanu. Dřívější informace, že kvůli vodě je uvnitř uvězněno devatenáct dělníků, se nepotvrdila. Firma Consolidated Edison uvedla, že obnovení proudu na Dolním Manhattanu může trvat i několik dní.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

6:15 - V některých částech newyorského obvodu Staten Island vystoupala voda tak rychle, že obyvatelé v panice vylezli na střechy svých domů. Uvádí to zpravodaj deníku Washington Post.

Hosté newyorské restaurace French Roast v New Yorku v době úderu Sandy.
Hosté newyorské restaurace French Roast v New Yorku v době úderu Sandy. | Foto: Reuters

5:39 - Agentura AP zvyšuje odhad počtu lidí, kteří jsou nyní bez proudu, na téměř šest milionů. Úřady ve městě Ocean City doporučují lidem, kteří se neevakuovali, aby nevycházeli z bytů a domů, dokud bouře neskončí.

5:04 - Philadelphia hlásí silný vítr, zatopenou severní část města a mnoho domácností bez proudu. V západním Marylandu sněží a policie některé silnice uzavírá.

Aktuální poloha bouře:

4:56 - Newyorský úřad pro městskou dopravu oznámil, že obnovení provozu metra bude záviset na míře škody, kterou zatím nelze určit. Soupravy tak mohou v nejlepším případě vyjet ve středu, v horším až za několik dalších dní. Některé stanice a tunely jsou zaplavené, ale pumpy pracují na odsávání vody.

4:50 - Jaderná elektrárna Oyster Creek ve státě New Jersey vyhlásila stav pohotovosti kvůli stoupající vodě. Podle mluvčího americké Regulační komise pro atomové elektrárny ale není situace kritická. Stav pohotovosti je druhým nejnižším na čtyřstupňové škále varování.

Benzínová pumpa v Brooklynu.
Benzínová pumpa v Brooklynu. | Foto: Reuters

4:46 - Bouře se blíží k Baltimoru, kde starostka Stephanie Rawlings-Blakeová zakázala provoz osobních automobilů od pondělního večera místního času.

4:13 - Z elektrárny na Manhattanu byla slyšet exploze. Z Newyorské univerzitní nemocnice musí personál evakuovat pacienty, protože selhaly záložní generátory. Ve Washingtonu je bez proudu zhruba 200 tisíc lidí.

4:00 - Na tísňové policejní číslo 911 se prý obrací v New Yorku v průměru deset tisíc lidí za půl hodiny. Starosta Michael Bloomberg vyzval obyvatele, aby volali jen v opravdu kritických případech.

3:45 - Na řádění Sandy se připravuje také Kanada. Bouře zasáhne provincie Ontario, Quebec a přímořské oblasti. Silný vítr v Torontu zabil ženu, na kterou spadla cedule. Kanadské středisko pro hurikány v Halifaxu očekává, že vlny v jižní části Huronského jezera i na pobřeží další kanadské provincie Nové Skotsko by mohly dosáhnout výšky až sedmi metrů.

Zaplavená silnice poblíž Atlantic City.
Zaplavená silnice poblíž Atlantic City. | Foto: Reuters

3:30 - Podle televize CNN si zatím Sandy vyžádala deset lidských životů, oběti jsou hlášeny ze Západní Virginie, New Yorku, Severní Karolíny a Connecticutu.

Potemnělý New York.
Potemnělý New York. | Foto: Reuters

3:25 - Krátce předtím, než živel dorazil na pevninu, meteorologové změnili jeho klasifikaci z hurikánu na posttropický cyklón. Znamená to, že bouře značně ochladla. Neochabla ale na síle. Národní centrum pro hurikány ji nyní označuje za superbouři. Živel se pohybuje rychlostí kolem 140 kilometrů v hodině

03:22 - Výpovědi Američanů ze zasažených oblastí na sociálních sítích ukazují, že Sandy má skutečně mimořádnou sílu. "Je to nejhorší bouře, co jsem kdy viděl. Ze silnice je oceán, všude se válejí stromy," uvedl David Arnold z New Jersey.

03:02 - Newyorský starosta Michael Bloomberg na tiskové konferenci oznámil, že hlavní úder hurikánu má již metropole za sebou. Lidé ale mají být i nadále mimořádně obezřelí. Bouře strhla na řadě míst elektrické vedení, mnoho ulic je zaplaveno a voda i nadále stoupá na březích Hudsonu.

Podívejte se, jak se USA chystaly na příchod "superbouře":

02:37 - Podle stanice CNN se zdá být bouří vesměs ušetřen federální distrikt kolem Washingtonu, i když v ústí řeky Potomaku stoupá voda. V New Yorku je bez proudu vše na jih od 21. Západní ulice, osvětlena je z mrakodrapů pouze Empire State Building. Zaplaven do výše téměř jednoho metru je podle zatím nepotvrzených zpráv hlavní sál newyorské burzy. Ze státu New York je hlášeno celkem pět obětí na životech.

Zaplavená ulice v newjerseyském Hobokenu
Zaplavená ulice v newjerseyském Hobokenu | Foto: Reuters

02:02 - Národní centrum pro hurikány hlásí, že Sandy postupně slábne, pohybuje se teď severo-severozápadním směrem přes New Jersey rychlostí asi 37 kilometrů za hodinu. Větry v něm dosahují rychlosti 138 kilometrů za hodinu. Úřady přesto varují občany, aby nevycházeli ven a byli velmi opatrní. Battery Park v New Yorku na jižním cípu Manhattanu hlásí nový rekord výšky hladiny 13,8 stopy (4,16 m), což je o více než půl metru nad starým rekordem z roku 1921.

01:49 - Sandy začíná postupovat do vnitrozemí státu New Jersey severozápadním směrem. Zatím jsou hlášeny jen lokální záplavy a výpadky proudu. Bez elektřiny jsou v postižené oblasti asi dva miliony Američanů. 

01:23 - Televizní stanice CNN právě oznámila, že hurikán Sandy dorazil na pobřeží v jižní části státu New Jersey. Rychlost větru přesahuje 130 kilometrů za hodinu. V New Yorku je hlášena první oběť, když devětadvacetiletého muže zabil v Queens spadlý strom. Zprávy z Twitteru potvrzují, že newyorská podzemka je zaplavena.

01:04 - Na Dolním Manhattanu se voda dostala až k South Street. Poblíž Wall Streetu je možné spatřit auta vznášející se na hladině. Pochodeň, kterou třímá socha Svobody a která dnes zářila po celý den navzdory mlze a dešti, zhasla, když v nejjižnější části Manhattanu začali vypínat proud.

00:33 - Vodní hladina u Battery Park v nejjižnějším cípu Manhattanu vystoupila na historicky nejvyšší hodnotu 11,25 stopy (3,987 m). Předchozí rekord ležel o čtvrt stopy (7,5 cm) níže a pocházel z roku 1921. V částech Dolního Manhattanu musel být vypnut proud. Stránka internetového deníku Huffington Post byla kvůli výpadkům proudu zavřena. 

00:19 - Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vytvořil animaci blížícího se hurikánu, který má během hodiny dorazit k pobřeží New Jersey. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

00:11 - Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) se z hurikánu Sandy stal posttropický cyklon. Meteorologové varují, že pobřeží budou bičovat až čtyřmetrové vlny.

Pondělí

23:47 - "Čas pro evakuaci vypršel," oznámil na Twitteru starosta New Yorku Mike Bloomberg. Venku je podle něj nebezpečno a očekává se další zhoršení. "Prosím, zůstaňte tam, kde jste."

23:40 - Kvůli hurikánu je bez proudu 1,5 milionu lidí, informovala televize CBS. Největší výpadky hlásí Virginie, Delaware a New Jersey.

Vylidněné ulice Exchange Place v New Jersey.
Vylidněné ulice Exchange Place v New Jersey. | Foto: Reuters

23:33 - New York si zřejmě může oddychnout. Podle posledních informací meteorologů by se mělo oko hurikánu nejlidnatějšímu městu Spojených států vyhnout, informovala BBC.

23:30 - V sedmi nejohroženějších státech je v pohotovosti už 6 700 příslušníků Národní gardy.

23:27 - Hladina vody v některých částech Atlantic City už podle reportéra CNN dosahuje půl druhého metru.

23:03 - Oko hurikánu dál uhání směrem k pobřeží. Podle posledních informací amerického Národního centra pro hurikány už se nachází 48 kilometrů od výběžku pobřeží New Jersey - Mysu May - a 65 kilometrů od Atlantic City.

22:45 - Evakuace obyvatel New Jersey byla pozastavena. Guvernér Chris Christie to na tiskové konferenci zdůvodnil obavami o bezpečnost. "Předpokládáme, že hurikán Sandy zasáhne během hodiny Atlantic City," řekl.

Někteří lidé se příchodem bouře dobře baví.
Někteří lidé se příchodem bouře dobře baví. | Foto: Reuters

22:37 - Bez proudu už se v sedmi amerických státech ocitlo na 765 tisíc lidí, informovala CNN.

22:26 - Britská plachetnice Bounty, která byla v roce 1962 speciálně postavena pro natáčení filmu Vzpoura na Bounty s Marlonem Brandem v titulní roli, se podle CBS potopila u pobřeží Severní Karolíny. Po dvou ze šestnácti členů posádky záchranáři stále marně pátrají.

Záchrana posádky Bounty:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

22:20 - Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) už vydal varování před sesuvy půdy a život ohrožujícím příbojem.

22:00 - Zrušené lety zasáhly tisíce lidí. "Dozvěděl jsem se o tom až ze CNN. Letiště budou asi uzavřená až do středy, já se ale dostanu do letadla nejdříve v pátek, na přebookování totiž čeká strašně moc lidí," řekl Aktuálně.cz český turista David Kosák. "V obchodě s potravinami jsem zažil půlhodinovou frontu, zatím tu ale lidé nepanikaří," popsal atmosféru v New Yorku.

21:53 - Většina Atlantic City je pod vodou, informoval s odvoláním na šéfa krizového štábu města The Weather Channel.

21:38 - Podle amerického Národního centra pro hurikány si Sandy udržuje svou sílu. Rychlost větru uvnitř bouře dosahuje 150 kilometrů v hodině. Oko hurikánu se stále pohybuje rychlostí 45 km/h směrem k pobřeží. Od Atlantic City jej dělí 105 kilometrů a k výběžku New Jersey - Mysu May - už zbývá jen 90 kilometrů.

21:20 - Guvernér státu New York Andrew Cuomo na zvláštní tiskové konferenci informoval, že se hurikán blíží k pobřeží rychleji, než se čekalo. Příboj, silný vichr a lijáky by měly dorazit na pevninu už okolo půlnoci našeho času.

21:09 - Vedení newyorské radnice nařídilo evakuaci horních pater několika budov, na které se vlivem silného větru zhroutil stavební jeřáb.

21:00 - V neděli, pondělí a úterý už muselo být podle řízení letového provozu kvůli hurikánu Sandy zrušeno 11 500 letů, z toho jen v pondělí 6 800. Nejhorší je situace na letištích ve Philadelphii a New Yorku, napsala agentura Reuters.

Hurikán Sandy na své pouti Atlantickým oceánem. (29. října 2012)
Hurikán Sandy na své pouti Atlantickým oceánem. (29. října 2012) | Foto: NASA GOES Project

20:43 - Americký prezident Barack Obama vyhlásil ve státu Delaware stav nouze. To umožní uvolnit federální prostředky na okamžitou pomoc a následné rekonstrukční práce.

20:36 - Podle informací Newyorkského veřejnoprávního rádia se už v nejlidnatějším městě světa ocitlo bez dodávek elektrického proudu na 10 tisíc lidí.

20:15 - Američtí záchranáři u pobřeží Severní Karolíny zatím stále marně pátrají po dvou členech posádky britské lodi Bounty. Ta byla v roce 1962 speciálně postavena pro natáčení filmu Vzpoura na Bounty s Marlonem Brandem v titulní roli. V úterý se ale plachetnice dostala do problémů a začala nabírat vodu. Posádka proto musela loď opustit.

New York už bičují přívalové deště.
New York už bičují přívalové deště. | Foto: Reuters

20:06 - Ministr obrany Leon Panetta zmobilizoval dalších 500 příslušníků Národní gardy. Celkem je tak na východě USA v pohotovosti na 2000 gardistů. Jejich úkolem bude pomoci záchranářům a zabránit případnému rabování.

19:50 - Úřady uzavřely most z Manhattanu do New Jersey a Brooklynu. Boston zastavil hromadnou dopravu stejně, jako to už dříve v průběhu dne učinila města Washington, New York a Philadelphia.

19:17 - Nejčerstvější zprávy z amerického Národního centra pro hurikány: Sandy se nachází 180 kilometrů od pobřeží a řítí se přímo na Atlantic City. Od New Yorku ji dělí 285 kilometrů. S tím, jak se blíží k pobřeží, navíc neustále zrychluje.

19:10 - Podle meteorologů Sandy udeří na pobřeží New Jersey, zřejmě poblíž hráčského letoviska Atlantic City. Nejhůře by měly být postiženy oblasti na severu New Jersey, město New York a ostrov Long Island. Nejhorší scénáře počítají s tím, že víc než třímetrová vlna zatopí území s 20 miliony obyvatel.

18:50 - V sedmi státech USA zůstalo bez dodávek elektrického proudu 116 tisíc lidí, napsala na svém serveru televize CNN. V ohrožení je kvůli hurikánu na 60 milionů Američanů.

18:44 - Obchodování na newyorkské burze bude obnoveno nejdříve ve středu. Minimálně v úterý zůstane centrum světového obchodu uzavřeno.

18:35 - Podle posledních zpráv amerického Národního centra pro hurikány se Sandy v 16 hodin našeho času nacházel 415 kilometrů jihovýchodně do New Yorku. K pevnině se blíží rychlostí 30 kilometrů v hodině a pomalu se stáčí na severozápad.

18:26 - Sandy už se blíží k New Yorku. Podle zpravodaje ČTK Zdeňka Fučíka hladina tamní řeky East River hrozivě stoupá a čeří ji nezvykle vysoké vlny. Na několika místech se již tok rozlil na nábřeží. Řádění živlů přilákalo velké množství zvědavců a policie je musí rozhánět.

18:08 - "Bude to velká a silná bouře. Všichni ji berou velmi vážně. Dobrou zprávou je, že měli zodpovědní lidé několik dní, aby se na ni připravili," snažil se Obama povzbudit Američany. Nezastíral ale, že se budou postižené oblasti z následků hurikánu jen těžko vzpamatovávat. "Obnovení dodávek proudu zřejmě několik dní potrvá," dodal.

Bude to těžké, ale zvládneme to, vzkázala Obama národu.
Bude to těžké, ale zvládneme to, vzkázala Obama národu. | Foto: Reuters

17:55 - Prezident Barack Obama z Bílého domu promlouvá k národu. Občany vyzval, aby se řídili pokyny záchranných složek, a ujistil, že úřady udělají vše pro to, aby v postižených oblastech nevázlo zásobování vodou, potravinami, léky a elektřinou.

17:36 - Pobřežní hlídka přijala nouzový signál z paluby britské lodi Bounty. Ta byla v roce 1962 speciálně postavena pro natáčení filmu Vzpoura na Bounty s Marlonem Brandem v titulní roli. Plachetnice, která údajně nabírá vodu, se nachází před pobřežím Severní Karolíny ve vzdálenosti asi dvou set padesáti kilometrů od oka hurikánu. Na palubě je sedmnáct osob.

Aktuální poloha bouře:

17:23 - Prezident Barack Obama je zpátky ve Washingtonu, kde povede zasedání krizového štábu. Před šestou hodinou našeho času má přednést "hurikánový" projev k národu.

17:10 - Hurikán Sandy může zásadním způsobem ovlivnit prezidentské volby, které se v USA konají už 6. listopadu. Jak? Článek Aktuálně.cz si můžete přečíst ZDE.

16:21 - Jih New Jersey, stát Delaware a východní Maryland hlásí výpadky proudu. Ve 14 hodin bylo bez elektřiny už 2 100 domácností.

Řeka Potomac ve Washingtonu.
Řeka Potomac ve Washingtonu. | Foto: Reuters

16:13 - Reportér deníku Washington Post popisuje bizarní situace v americké metropoli. Silnice jsou bez aut, prudce leje, ale semafory na křižovatkách pořád fungují a svítí.

16:12 - Americké úřady zpřesnily své odhady. V ohrožení není 50, ale dokonce 60 milionů lidí.

16:09 - Ze státu New Jersey přicházejí první zprávy o bleskových povodních. Záplavy hlásí Atlantic City, Keyport, Union Beach a Por Monmouth.

15:58 - Do aktivní služby bylo povoláno na 1500 příslušníků Národní gardy. Americký ministr obrany Leon Panetta je vyzval, aby byli připraveni "použít všech dostupných prostředků" a pomohli se záchrannými pracemi. Ve státech Maryland, Rhode Island, New Jersey, New York, Massachusetts a New Hampshire navíc zřídil pozici jednoho velícího důstojníka, pod jehož velení budou spadat gardisté i vojáci z povolání.

15:50 - Starosta New Yorku Michael Bloomberg připravil obyvatele města na to, že metro nepojede nejspíše několik dní, protože řada stanic a kolejí bude zatopená.

15:47 - "Zůstaňte doma a v žádném případě nevycházejte na silnice," vzkázal lidem guvernér státu Maryland Martin O´Malley.

Foto: Reuters

15:43 - Podle odhadů amerických úřadů se "superbouře" nějakým způsobem dotkne života 50 milionů lidí.

15:36 - "Může to být zlé, ale také to může být naprosto zničující," přiblížil CNN admirál americké pobřežní stráže Steven Rattior.

15:33 - Celkem může bouře zasáhnout území 12 států. Během krátké doby na některých místech naprší až 25 cm a sněhová pokrývka místy dosáhne 60 cm. Úřady se navíc obávají rozsáhlých výpadků dodávek elektřiny.

15:30 - Podle posledních zpráv amerického Národního centra pro hurikány se Sandy ve 13 hodin našeho času nacházela 505 kilometrů jihovýchodně od New Yorku. K pobřeží se pohybuje rychlostí 32 kilometrů v hodině a pomalu se stáčí na severozápad.

 

Právě se děje

Další zprávy