Aspartam způsobuje rakovinu, tvrdili vědci. Spletli se

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 10. 2012 20:27
Lékařská fakulta Harvardovy univerzity udělala ostudný přešlap
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikimedia Commons

Boston - Pokud vás tento týden zneklidnilo varování vědců lékařské fakulty Harvardovy univerzity, že Aspartam způsobuje rakovinu, můžete být klidní.

Vědci se spletli a už se za své pochybení omluvili. Zprávu nazvanou "Přijde-li na umělá sladidla, není pravda tak sladká, jak se zdá" už ale zpátky nevezmou.

Na fakt, že američtí lékaři jednomu z nejpoužívanějších sladidel ukřivdili, se přišlo ve chvíli, kdy měli zodpovědět několik odborných dotazů.

Aspartam je, jak upozornila televize NBC, zároveň jednou z nejvíce prověřovaných potravinových přísad vůbec. Není divu, přidává se do více než 6000 výrobků, například do lehké coly.   

Zda je náhradní sladidlo, které se může skrývat pod označením E951, zdraví škodlivé, ověřují odborníci už od roku 1974, kdy bylo uvedeno na trh.

Jakoukoliv závadnost se však dosud nikomu prokázat nepodařilo.

V roce 2005 italští badatelé přišli se zjištěním, že může Aspartam ohrozit zdraví krys. To inspirovalo Evu Schernhammerovou z Brigham and Women's Hospital (BWH) k vlastní studii. Tentokrát na lidech.

Má studie nic nedokazuje, přiznala autorka

Schernhammerová se svým týmem zkoumala zdravotní záznamy 77 tisíc žen a 47 tisíc mužů. Všimli si, že u těch, kdo denně pili alespoň jednu plechovku dietní coly, vzrostlo riziko leukémie a lymfomu (nádorů mízních uzlin a lymfatické tkáně).

Má to ale háček. Pravděpodobnost onemocnění podle všeho vzrostla i u těch, kdo pili colu slazenou cukrem.

Na přímou otázku NBC, zda studie prokázala škodlivost Aspartamu, doktorka Schernhammerová odpověděla: "Ne, to neprokazuje".

Fakulta Harvardovy univerzity proto vydala následující omluvu. "Po přezkoumání závěrů studie jsme dospěli k závěru, že tiskový odbor BWH vydal zprávu předčasně, omlouváme se za ztrátu času, který jste tomuto tématu věnovali."

 

Právě se děje

Další zprávy