Po energy drinku údajně umírali lidé, k mání je i v ČR

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 10. 2012 12:22
Úřady prověřují, zda je nápoj Monster nebezpečný. Prodává se i v České republice
Foto: Reuters

Riverside - Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyšetřuje možnou souvislost smrti pěti lidí s konzumací energetických nápojů Monster, které se prodávají i v Česku.

Potravinová inspekce se začala o obsah nápoje s vysokým obsahem kofeinu intenzivně zajímat poté, co výrobce zažalovali rodiče 14leté dívky, jež po vypití dvou 700mililitrových "drinků" během 24hodin zemřela na srdeční zástavu.

Monster Beverage Corporation nicméně jakoukoliv odpovědnost odmítá.

"Monster neví o žádném úmrtí, které by mělo být spojeno s našimi nápoji. Za uplynulých 16 let bylo po celém světě prodáno a bezpečně vypito přes 8 miliard plechovek. Proti žalobě se budeme důrazně bránit," cituje televize NBC z prohlášení firmy.

Rodina Anais Fournierové je ale nicméně jiného názoru. Je přesvědčena, že dívku zabily dvě plechovky, které vypila krátce před loňskými Vánocemi.   

Ke kalifornskému nejvyššímu soudu zaslali žalobu s odborným lékařským posudkem a pitevní zprávou, v níž stojí, že Anais postihla srdeční arytmie vyvolaná předávkováním kofeinem. Ta se přidala k vrozeným srdečním obtížím a dívka den před Štědrým dnem zemřela.  

Marylandský úřad soudní patologie v Baltimoru bez dalších podrobností uvedl, že citované závěry jsou pravdivé. 

Případ Anais Fournierové je už téměř rok starý, podle mluvčí (FDA) Shelly Burgessové od roku 2009 do června letošního roku už ale za podobných okolností zemřelo pět lidí. "Zda jejich smrt způsobil energetický nápoj, nebo šlo o shodu náhod, ale v tuto chvíli není možné říci. Musíme počkat až na závěry vyšetřování," řekla Burgessová agentuře Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy