Zemřel George McGovern, oponent Nixona i Vietnamu

ČTK ČTK
21. 10. 2012 19:49
Demokrat, kterého Nixon v roce 1972 porazil v prezidentské volbě, se dožil 90 let
Bývalý vlivný americký demokratický senátor George McGovern zemřel ve věku 90 let.
Bývalý vlivný americký demokratický senátor George McGovern zemřel ve věku 90 let. | Foto: Reuters

Washington - Ve věku 90 let zemřel v neděli bývalý vlivný americký demokratický senátor George McGovern, který byl tvrdě proti válce ve Vietnamu a nešťastně prohrál v prezidentských volbách proti republikánovi Richardu Nixonovi v roce 1972.

Podle agentury AP zemřel v hospicu v Sioux Falls obklopen rodinou a přáteli.

McGorvern se zasloužil o to, že členská základna Demokratické strany, kterou po druhé světové válce tvořili hlavně odboráři a pracovníci z měst, se rozšířila o velký počet žen, studentů a příslušníků menšin. Za války v 19 letech dobrovolně vstoupil do vojenského letectva a uskutečnil 35 misí na palubě bombardéru nad Evropou okupovanou nacisty.

V prezidentských volbách 1972 se mu dávaly velké naděje na vítězství. Jeho popularita ale prudce klesla poté, co se v kampani provalilo, že jeho kandidát na viceprezidenta Thomas Eagleton trpí vážnými depresemi a musel být třikrát hospitalizován a podroben elektrošokům.

Na celé čáře ho poté porazil Nixon, který přitom musel dva roky po zvolení odejít z Bílého domu kvůli aféře Watergate s odposlechy sídla demokratů.

K tehdejší kruté porážce se vrátil i v nedávném novinářském rozhovoru. "Chtěl jsem vyhrát pro naši stranu, pro mladé vojáky, pro muže a ženy dobré vůle, všechny, kteří byli zklamáni váhou peněz v politice. Ale z pohledu mých 90 let nyní mohu říci, že prohra v prezidentských volbách byla jen kapitolou šťastného, dlouhého, bohatého a plného života, který mě naučil, že nelze mít vždy vše pod kontrolou," řekl.

Odpůrce války ve Vietnamu

George McGovern se narodil 9. července 1922 v Jižní Dakotě do chudé rodiny pastora a sekretářky. Během druhé světové války byl členem 741. perutě bombardovací skupiny amerického válečného letectva. V roce 1953 získal doktorský titul na Severozápadní univerzitě v americkém státě Ilinois.

V šedesátých letech měl na starosti ve vládě prezidenta Johna Kennedyho potravinovou pomoc pro chudé země třetího světa a stal se také senátorem. Ve svých projevech vystupoval proti válce ve Vietnamu. Po tvrdé porážce v prezidentských volbách zůstal senátorem až do roku 1980.

Později přednášel na několika amerických univerzitách a tři roky pracoval jako velvyslanec Spojených států při OSN pro výživu a zemědělství. V roce 2008 se stal laureátem Světové ceny za přínos v oblasti potravin (World Food Prize).

 

Právě se děje

Další zprávy