Biden tepal do Romneyho tak, až z Obamy létaly třísky

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
3. 10. 2012 16:45
Rozhodující bitva o Bílý dům se blíží. Volební deník nabízí střípky z kampaně

* Rozhodující bitva o Bílý dům se blíží. Američané budou nového prezidenta volit už 6. listopadu. Aktuálně.cz sleduje střípky (nejen) ze souboje Obamy a Romneyho ve volebním deníku, jenž vychází každý pracovní den odpoledne.

Palba do vlastních řad

Tím přešlapem se viceprezident Joe Biden určitě chlubit nebude. Plány republikánského dua Mitt Romney - Paul Ryan na zvýšení daní pro střední třídu kritizoval s takovou vervou, až to schytal i jeho vlastní šéf. Zanedlouho 70letý politik totiž podle serveru ABC News prohlásil, že "střední třída byla poslední čtyři roky pohřbena". Jako by zapomněl, kdo v posledních letech zahřívá křeslo v Oválné pracovně.

Na Romneyho dopadá Bushův stín

"Je otázkou ´kdy´, nikoliv ´zda´," píše server Politico před první ze tří debat prezidentských kandidátů. Mitt Romney se podle něj bude muset před zraky desítek milionů Američanů vypořádat se stínem minulosti, a to nikoliv své. Barack Obama mu prý vmete do tváře větu, jíž ostatně operuje kampaň: Romneyho zvolení by fakticky znamenalo třetí volební období George W. Bushe.

Obama je na koni

Ačkoliv mohou debaty změnit poměr sil, necelých pět týdnů před volbami je favoritem Obama. Podle Gallupova institutu totiž prezidentovu práci během září schvalovala průměrně polovina Američanů. A takzvaný "Job approval" se v minulosti ukázal jako spolehlivý indikátor výsledku hlasování. Současnému prezidentovi jsou navíc nakloněny i průzkumy preferencí.

Ann to bere osobně

Mluvila o něm s takovou vášní, že to bezpochyby dojalo nejednu voličku. "Jsem ráda, že jsme měli sjezd a že tam byli lidé, kteří povstali a řekli: ´Je mi zle z řečí, jak je Mitt necharakterní´," prohlásila v Denveru Ann Romneyová. Obklopena několika vnoučaty slíbila, že udělá vše pro to, aby voliči pochopili, že její manžel není oním "bezvýznamným podnikatelem", jak ho líčí Obamův volební tým, nýbrž "ušlechtilý muž, jenž má starost o americký lid". Upřímně - má co dělat, jelikož u voliček Barack Mitta doslova válcuje.

Dobrý den je, když...

Do voleb zbývá pětatřicet dní a Barack Obama dostal dobrou zprávu z Pensylvánie, píše server Slate. Tamní soud totiž zablokoval platnost takzvaného ID Law, podle něhož se musí voliči prokazovat dokladem s fotografií. Omezení se přitom týkalo především příslušníků menšin, kteří dlouhodobě inklinují k demokratům. Jen v tomto státě by mohlo jít až o 44 tisíc lidí.

To Mittu Romneymu, jak již bylo zmíněno výše, se momentálně nedaří jít onomu pomyslnému štěstíčku naproti. I jemu se Slate snaží zlepšit náladu. Podle něj možná zaostává ve většině průzkumů, ale navrch má u jedné klíčové demografické skupiny: seniorů.

Celoamerický průzkum univerzity Quinnipiac tvrdí, že u voličů starších 55 let vede nad Obamou 51 ku 46. O tom, že se s nimi musí počítat, ostatně vědí například čeští komunisté. Nejinak je tomu i v USA - v posledních čtyřech prezidentských volbách svůj hlas odevzdalo 68 procent voličů nad 65 let. Naproti tomu počet mladých voličů, kteří "určitě půjdou volit", klesá. Od října 2008 se propadl o 20 %. Nadšení z Obamy zřejmě vyprchalo.

 

Právě se děje

Další zprávy