Kniha o Usámovi je velký hit, podle autora neměl zemřít

Martin Novák Martin Novák
5. 9. 2012 11:07
Mark Bissonette v knize No Easy Day líčí smrt vůdce Al-Káidy očima toho, kdo střílel
Foto: Reuters

Washington - Americké vládě a zvláště pak ministerstvu obrany se nelíbí kniha, která se v úterý začala prodávat v knihkupectvích ve Spojených státech a od níž se čeká, že půjde velmi dobře na odbyt.

Jde o výpověď Matta Bissonetta, člena speciálního komanda námořích sil SEAL, které loni v květnu zastřelilo ve vile v pákistánském Abbottábádu Usámu bin Ládina.

Mluvčí Pentagonu George Little uvedl, že ministerstvo zvažuje, zda věc řešit soudní cestou, protože kniha No Easy Day obsahuje tajné informace, jejichž zveřejnění ohrožuje bezpečnost Spojených států a jejich občanů.

Bissonnette, který už v armádě není, například píše, že vůdce Al-Káidy nebyl ozbrojen a zastřelili ho, když se vyklonil v patře na schodiště, aby se podíval, co se děje.

V televizi CBS ale uvedl, že cílem operace bylo bin Ládina zajmout, nikoliv zabít. Dodal, že No Easy Day není o politice a nechce nijak zasahovat do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami, byť v knize připouští, že on ani jeho kolegové "nejsou velkými příznivci" Baracka Obamy.

Podle agentury Reuters kritizují Bissonetta někteří bývalí armádní kolegové. Knihu podle nich neměl psát. Spoluautor No Easy Day Kevin Maurer dílo hájí tím, že Bissonette velmi pečlivě zvažoval, co zveřejní, a některé skutečnosti v knize z bezpečnostních důvodů nejsou.

Vila, kde se skrýval bin Ládin.
Vila, kde se skrýval bin Ládin. | Foto: Reuters

Internetové knihkupectví Amazon hlásí, že první den po svém vydání byla No Easy Day suverénně nejprodávanějším titulem.

Knihy bývalých pracovníků speciálních oddílů nebo CIA dosud podléhaly zvláštnímu režimu. Mohly být cenzurovány nebo úplně zakázány, pokud odpovědný činitel uznal, že jsou hrozbou.

Například memoáry bývalého agenta CIA a specialisty na boj proti terorismu Roberta Baera Sleeping with the Devil o temnější stránce dlouholetého spojenectví mezi USA a Saúdskou Arábií. Některé věty, někdy i celé odstavce, jsou začerněné. Obsahují příliš citlivé a důvěrné informace.

Když chtěl před dvěma lety bývalý příslušník vojenské rozvědky zveřejnit knihu o tajných operacích v Afghánistánu a o pozadí útoků bezpilotních letounů (Operation Dark Heart: Spycraft and Special Ops on the Frontlines of Afghanistan and the Path to Victory), Pentagon rovnou vydání zatrhl a zaplatil zničení celého už vytištěného nákladu připraveného na rozvoz do knihkupectví.

 

Právě se děje

Další zprávy