K Azorským ostrovům míří třetí letošní hurikán Gordon

ČTK ČTK
19. 8. 2012 7:15
Původní tropická bouře zesílila v Atlantském oceánu a má sílu druhého stupně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: NASA

Miami - Tropická bouře Gordon v Atlantském oceánu zesílila na hurikán a pohybuje se na východ směrem k Azorským ostrovům. Podle agentury AFP to v sobotu oznámilo americké Národní centrum pro hurikány (NHC).

Gordon, který je třetím hurikánem letošní sezóny, má sílu druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici.

V sobotu ve 23 hodin SELČ se Gordon nacházel v centrální části Atlantiku asi 950 kilometrů západojihozápadně od Azorských ostrovů a mířil na východ. Hurikán doprovází silný vítr o rychlosti až 165 kilometrů v hodině. Podle předpovědi NHC bude Gordon dále zesilovat, nad chladnějšími vodami Atlantiku by však měl zeslábnout.

Portugalské úřady podle serveru bloomberg.com očekávají, že Gordon se v neděli v noci přiblíží k Azorským ostrovům, a vydaly varování před hurikánem pro východní a střední část souostroví.

V Mexickém zálivu mezitím tropická bouře Helena při dopadu na východní pobřeží Mexika zeslábla na tropickou níži a zamířila na sever podél východomexického pobřeží.

Helena, kterou nadále doprovází prudké deště, by mohla do mexických států Veracruz a Tamaulipas přinést 51 až 102 milimetrů srážek, postupně ale bude podle meteorologů zeslabovat a do 48 hodin by se měla zcela ztratit.

Mexiko minulý týden zasáhl hurikán Ernesto doprovázený prudkým větrem a dešti, které přinesly smrt šesti lidem.

 

Právě se děje

Další zprávy