Assange dostal azyl. Je obětí perzekuce, řekl Ekvádor

Zahraničí Zahraničí
16. 8. 2012 15:44
Quito rozhodnutí zdůvodnilo obavami z porušení základních práv australského aktivisty
Zakladatel serveru WikiLeaks.
Zakladatel serveru WikiLeaks. | Foto: Reuters

Londýn/Quito - Julian Assange po dvou měsících čekání dostal ekvádorský azyl.

Jedenačtyřicetiletý Australan o něj požádal už v půli června a od té doby se skrývá na ambasádě v Londýně.

"Domníváme se, že pan Assange by mohl být obětí perzekuce," zdůvodnil rozhodnutí ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo.

Zřejmě nejznámější aktivista světa se útěkem do Jižní Ameriky snaží vyhnout vydání do Švédska. Tamní úřady ho chtějí vyslechnout kvůli údajnému spáchání sexuálních deliktů.

Zakladatel serveru WikiLeaks ale tvrdí, že mu v případě vydání na sever Evropy hrozí převezení do Spojených států.

"V USA by se mu nemuselo dostat spravedlivého procesu a hrozil by mu trest smrti," prohlásil Patiňo s tím, že jde o základní lidské právo a v Ekvádoru ctí tradici pomoci slabšímu.

"Doufáme, že nám Velká Británie poskytne dostatečné záruky, aby mohly obě vlády jednat plně v souladu s mezinárodním právem, a věříme, že naše přátelské vztahy s Velkou Británií zůstanou nedotčeny," dodal šéf ekvádorské diplomacie.

Ekvádor podle něj požádal Švédsko o garanci, že Assange nebude předán do rukou Američanů, Stockholm ale prý takovou záruku poskytnout odmítl.  

Nic to nemění, zní z Londýna

Britská strana ale konstatovala, že udělení politického azylu na věci nic nemění.

"Prohlášení ekvádorského ministra zahraničí, že se jeho země rozhodla udělit Julianu Assangovi azyl nás zklamal. Jelikož už pan Assange vyčerpal všechny možnosti na odvolání, mají ho naše úřady povinnost vydat do Švédska."

"Rozhodnutí ekvádorské vlády z dnešního (čtvrtečního) odpoledne na tom nic nezměnilo. Jsme i nadále odhodláni hledat diplomatické řešení, které by vedlo k naplnění naší povinnosti," cituje server The Guardian mluvčího britského ministerstva zahraničí.

Koloniální časy jsou pryč

Svobodu Assangovi, žádají aktivisté po celém světě. Tato žena ho spolu s dalšími přišla podpořit před ekvádorskou ambasádu v západním Londýně.
Svobodu Assangovi, žádají aktivisté po celém světě. Tato žena ho spolu s dalšími přišla podpořit před ekvádorskou ambasádu v západním Londýně. | Foto: Reuters

"Hra na schovávanou", kterou Assange v posledních týdnech hraje s britskou policií, už stačila narušit diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi.

Ekvádor tvrdí, že ho Británie zastrašuje: neopustí ambasádu dobrovolně, policie si pro něj přijde.

"Spojené království nám vyhrožuje, že pokud nevydáme Juliana Assange, podnikne na naší ambasádě v Londýně razii," řekl novinářům už ve středu Patiňo. "Nejsme britskou kolonií. Koloniální časy jsou pryč," dodal.

Britské ministerstvo zahraničí tvrzení nekomentovalo, jeho mluvčí nicméně připustil, že podobný postup je teoreticky možný.

"Můžeme je týden dopředu upozornit a následně vstoupit na pozemek, přičemž v takovém případě už ambasáda nebude diplomaticky chráněna," vysvětlil.

Zároveň ale dodal, že k ničemu takovému dosud nedošlo, jelikož na prvním místě je snaha o diplomatické řešení.

Azyl neřeší odjezd z Londýna

Ačkoliv mu spřízněný ekvádorský prezident Rafael Correa azyl nakonec poskytl, není jasné, jak bude aktivista schopen bez povšimnutí opustit své současné londýnské útočiště.

"Je nepředstavitelné, že by mu britská vláda umožnila volnou cestu (z ambasády) na letiště," řekl už dříve britský expert na extradice Alex Carlile. "I kdyby byl v diplomatickém vozidle, městská policie může tento vůz zastavit a Assange z něj vyvést."

 

Právě se děje

Další zprávy