Varování potomkům: Teleskop zahlédl konec naší galaxie

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 6. 2012 11:30
Mléčná dráha se srazí s Andromedou, hlásá NASA. Uvnitř video
Mléčná dráha.
Mléčná dráha. | Foto: NASA

Washington - Astronomové vypočítali, že naši galaxii Mléčnou dráhu čeká neodvratitelný konec.

Sousední galaxie Andromeda je totiž tak blízko, že se obě hvězdné soustavy pod vlivem mohutných přitažlivých sil srazí, zjistili na základě analýzy snímků pořízených Hubbleovým teleskopem.

Nyní je od sebe dělí zhruba 2,5 milionu světelných let. Číslo se ale každou hodinu zmenší asi o 400 tisíc kilometrů.

Pokud jsou tedy výpočty expertů z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) správné, mělo by ke srážce dojít přibližně za čtyři miliardy let. Z vesmírného hlediska se tak stane "co nevidět".

Pokud tou dobou bude ještě na Zemi žít někdo, kdo by se mohl dívat, určitě by se dívat měl, doporučuje NASA. Prý to bude úchvatné nebeské představení.

Pro naše velmi vzdálené potomky by to ale byla i velmi napínavá podívaná. Slunce totiž zřejmě nezůstane na svém místě a planety ve sluneční soustavě, Zemi nevyjímaje, vesmírné stěhování nemusejí přečkat bez úhony. Některé se pravděpodobně srazí.

Protože platí (a v přírodě obzvlášť), že když něco končí, něco jiného začíná, za další dvě miliardy let by měla z bývalé Mléčné dráhy a Andromedy vzniknout nová, větší galaxie.

"Dnes vypadá Andromeda na nebi jako malý nejasný objekt. Fakt, že tato rozmazaná skvrna jednou pohltí naše Slunce i celou sluneční soustavu, je skutečně fascinující," popsal pro BBC chmurný scénář příštích několika miliard let astronom Roeland Marel z baltimorského Institutu výzkumu vesmíru pomocí teleskopů.

Zda se Andromeda řítí na nás, nebo Mléčnou dráhu těsně mine, astronomové dosud s určitostí říci nedokázali. Díky Hubbleovi, který pozoroval pohyb okrajových součástí Andromedy, teď víme, že se skutečně řítí přímo na nás.

I kdyby se ale Mléčné dráze vyhnula a lidstvo tou dobou stále existovalo, mělo by i tak velké starosti. Slunce by se totiž v té době začalo rozpínat a Země by pravděpodobně vyprahla.

 

Právě se děje

Další zprávy