Ke břehům USA připlavali tuňáci, které ozářila Fukušima

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 5. 2012 19:45
Naměřené hodnoty nepředstavují zdravotní riziko, ale varování do budoucna
Tuňák.
Tuňák. | Foto: Aktuálně.cz

San Diego - Ke kalifornskému pobřeží doputovali tuňáci kontaminovaní radioaktivitou z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima.

Ukázaly to vzorky, které loni v srpnu nalovili američtí rybáři ve vodách poblíž San Diega.

"Trochu nás to překvapilo," komentoval výsledky testů Nicholas Fisher, jenž tým analyzující vzorky vedl.

Výsledky studie Fisher spolu s kolegy z Univerzity Stony Brook v New Yorku publikoval v odborném magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Na vzdálenosti nezáleží

Hodnoty radioaktivního cesia v mase tuňáků jsou ale tak nízké, že jeho konzumace nemůže lidem uškodit. Přesto desetinásobně přesahují běžný výskyt v přírodě.

Naměřených 10 becquerelů na kilogram masa představuje jen 2,5 procenta bezpečného množství. Pro srovnání: v rybách chycených u japonského pobřeží bylo naměřeno 61 až 161 becquerelů na kilogram.

Informace je proto zajímavá zejména pro vědce, kteří studují migrací živočišných druhů.

Tak se oceány šíří radioaktivní plankton:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Jisté varování z toho ale plyne," vysvětlil Fisher BBC. "Je to pro nás lekce toho, jak jsou ekoregiony propojeny, a to i v případech, kdy jsou od sebe vzdáleny tisíce mil."

Radioaktivní cesium, konkrétně jeho izotopy 134 a 137, byly nalezeny ve svalové hmotě tuňáků jen několik měsíců po jaderné katastrofě, jež Japonsko postihla v březnu 2011.

Kontaminace už z dob studené války

Cesium-137 je v mořské vodě i za běžných okolností coby pozůstatek nukleárních testů z dob studené války. Jeho poločas rozpadu je 33 let. Cesium-134 má však poločas rozpadu dva a půl roku, a tak musí pocházet z Fukušimy.

"Zdrojem je nesporně Fukušima Daiči," potvrdil CNN námořní ekolog ze Stanfordské univerzity Dan Madigan.

Ještě zajímavější ale podle něj budou výsledky letošních vzorků, protože ke kalifornským břehům se dostanou tuňáci, kteří se narodili v době jaderné havárie. "Připlují ti, co v kontaminovaných vodách strávili většinu života," dodal Madigan.

Zda budou jejich těla obsahovat více, nebo méně radioaktivního cesia, si vědci netroufají odhadovat. Může to být méně, protože se radiace v oceánu rozředila, nebo více právě proto, že se v té oblasti pohybovali dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy