Americký sen: Uklízeč toalet dokončil elitní univerzitu

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 5. 2012 8:46
Dvaapadesátiletý Gac Filipaj uprchl před válkou z Černé Hory. Uvnitř video
Gac Filipaj po absolutoriu.
Gac Filipaj po absolutoriu. | Foto: Kolumbijská univerzita

New York - Americký sen není žádný mýtus. I v dobách, kdy ekonomikou zmítá krize, je ve Spojených státech možné vypracovat se i z té nejpodřadnější pozice a získat prestiž a slušné společenské postavení.

Prokázal to dvaapadesátiletý Černohorec Gac Filipaj, který za oceán prchnul před občanskou válkou.

Devatenáct let dennodenně uklízel záchody na Kolumbijské univerzitě a při tom na ní vystudoval klasickou literaturu.

Jako zaměstnanec školy totiž nemusel platit školné, a tak trávil volný čas na přednáškách.

Do poslucháren chodil před prací, směny placené 22 dolary na hodinu mu začínaly ve 14:30 a trvaly do 23. hodiny. Pak se přesunul do skromného bytu v Bronxu a do pozdních nočních hodin ležel v knihách.

Jeho neoblíbenějším autorem je římský státník a dramatik Lucius Annaeus Seneca. "Nejraději mám Sennecovy dopisy, protože jsou psány ve stejném duchu, v jakém mě doma vychovávali. Nehnat se za slávou a bohatstvím, ale žít slušný a spořádaný život."

Absolutoriu s vyznamenáním předcházelo devatenáct let práce - mimo jiné musel zvládnout četbu děl v latině a starořečtině.

A to ještě před zápisem musel prokázat dostatečnou znalost angličtiny - jeho mateřským jazykem je albánština.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Je to velmi hrdý člověk, ať už uklízí, nebo vystupuje na akademické půdě, je ale také nesmírně vděčný a pokorný. Je to člověk, který si vybudoval svou budoucnost vlastníma rukama," citují americká média děkana univerzity Petera Awna.

Když v polovině května získal diplom, objevil se mu na tváři šťastný úsměv - devatenáct let tvrdé dřiny a usilovného studia konečně přineslo ovoce.

Mnohým z jeho spolužáků je jen něco přes dvacet. Když Gac Filipaj přijel do Spojených států, nebyl o moc starší. Jako etnický Albánec římskokatolického vyznání tam prchnul, protože nechtěl být odveden do jugoslávské armády, vedené Srby

Odjel těsně před dokončením Právnické fakulty v Bělehradě.

V New Yorku to ale nikoho nezajímalo. Nejprve pracoval jako číšník v restauraci a bydlel u strýce. Nějakou dobu se vyptával lidí, která vysoká škola je v New Yorku nejlepší. Jelikož nejčastěji odpovídali, že Kolumbijská, vypravil se tam. Získal novou práci a tím pádem tam - jak už bylo řečeno - mohl i bezplatně studovat.

Ve studiu chce novopečený absolvent pokračovat a rád by se jednou sám stal učitelem. Uvažuje prý i o překladech klasických textů do albánštiny.

 

Právě se děje

Další zprávy