Americká armáda má nový trumf. Robotické osly

Radim Klekner Radim Klekner
24. 5. 2012 7:00
Robot je schopen urazit během 24 hodin 32 kilometrů a slyší na příkazy
Nový robot LS3 společnosti Boston Dynamics, který testuje americká armáda.
Nový robot LS3 společnosti Boston Dynamics, který testuje americká armáda. | Foto: Boston Dynamics

Waltham, Massachusetts - Nákladní muly a osli jsou pro armádu v těžko přístupných terénech prakticky nepostradatelní. Pěchota je používala ve všech válkách a náhradu za ně doposud nenašla. Zbraně, munici a potraviny lze dnes dopravit vzdušnou cestou helikoptérami v podstatě kamkoli, práci muly, zásobující malé vojenské jednotky, ale nezastanou.

Armáda Spojených států se proto obrátila na firmu Boston Dynamics z massachusettského Walthamu, aby vyvinula čtyřnohého robota, který by mohl být nasazován v horských oblastech.

Společnost přišla již před časem s robotickým zařízením, vybaveným gyroskopem pro navigaci a laserovým skenerem LIDAR pro přesný odhad vzdáleností, které pojmenovala BigDog. Námořní pěchota Spojených států s ním ale nebyla zcela spokojena, a tak teď vývojáři Boston Dynamics přišli s vylepšenou verzí s názvem AlphaDog.

Bezhlavý robotický osel je schopen pohybovat se rychlostí šesti a půl kilometru v hodině, což odpovídá přibližně horní hranici tempa daného takzvaným vojenským krokem. Je poháněn benzinovým motorem a v plném nasazení může být bez dočerpání nádrže čtyřiadvacet hodin.

Unese náklad 181 kilogramů a za den urazí až 32 kilometrů. Díky špičkové elektronice reaguje na jednoduché povely, jako je "sedni si", "stůj" či "jdi", je vybaven GPS navigací, a k předem stanovenému cíli tak dorazí i bez lidského doprovodu. Pokud se převrátí na bok, bleskurychle se zase postaví na všechny čtyři. Jeho pohyb ovládá hydraulika s tlumiči, končetiny jsou vybaveny klouby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pokud se AlphaDog osvědčí, může nabýt v rámci americké armády širokého uplatnění. Američané začínají při vojenských misích používat čím dál více bezpilotní letouny a helikoptéry, a to nejenom z toho důvodu, že jejich nasazení snižuje ztráty na životech, nýbrž také pro jejich spolehlivost a výkon, s nimiž lidský faktor v řadě ohledů nemůže soutěžit. 

Boston Dynamics představil nedávno jiného čtyřnohého robota, připomínajícího geparda. Ten vytvořil rychlostní rekord, když dokázal běžet rychlostí 30 kilometrů v hodině.

 

Právě se děje

Další zprávy