Kodak používal k výrobě fimů a aparátů jaderný reaktor

Zahraničí Zahraničí
20. 5. 2012 18:50
Společnost poprvé zveřejnila informace o svém jaderném programu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Rochester - Společnost zabývající se výrobou fotoaparátů a filmů Kodak poprvé veřejně přiznala, že pod jednou ze svých newyorských budov provozovala podzemní laboratoř s jaderným reaktorem.

Program začal v 70. letech, ukončen byl v roce 2007.

Přestože by radioaktivní materiál k výrobě jaderné zbraně nestačil, byl uran vlastněný Kodakem obohacený z 93,4%. Jen pro srovnání: vědci odhadují, že íránský režim má k dispozici uran dvacetiprocentní.

Podle mluvčí společnosti bylo pod budovou č. 82 jaderného paliva asi jen kilogram a půl a rozhodně "by to nestačilo k výrobě jaderné zbraně".

Uran bez ozbrojeného dozoru

Kodak měl na laboratoř, díky které zkoumal množství jiných materiálů, veškeré potřebné licence. Podzemní bunkr byl ale bez ozbrojeného dozoru a na to si zpětně stěžují organizace, které se dohledem nad nukleárními technologiemi zabývají.

"V dnešní době by nemělo být možné, aby někdo vlastnil jaderný materiál použitelný k výrobě jaderných zbraní bez ozbrojeného dohledu," citovala CNN fyzika Edwina Lymana z Unie angažovaných vědců.

Kodak před pěti lety odevzdal materiál vládě. K demontáži stačil pouhý jeden den. Celé zařízení bylo velké jako lednička. Bunkr měl zesílené zdi i strop a ležel bezmála tři metry pod zemským povrchem.

Ve Spojených státech je celkem 31 reaktorů, které jsou využívány k vědeckému výzkumu a na testování. Většinu z nich provozují univerzity.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vybírejte nové fotoaparáty.

 

Právě se děje

Další zprávy