Na ambasádě USA jsem nebyl vítán, tvrdí slepý disident

Martin Novák Martin Novák
3. 5. 2012 13:18
Číňan Čchen Kuang-čcheng je nyní v pekingské nemocnici, přeje si ale emigrovat
Čchen v nemocnici.
Čchen v nemocnici. | Foto: Reuters

Peking - Dramatický příběh útěku slepého čínského disidenta a politického vězně Čchen Kuang-čchenga nekončí.

Ve středu opustil americké velvyslanectví, kde strávil šest dní, a nyní je v nemocnici v Pekingu, kde mu lékaři ošetřují zraněnou nohu na základě americko-čínské dohody.

V čínské metropoli je zároveň ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová, která tam přijela původně na rozhovory o  Íránu a Severní Koreji, ale samozřejmě se tématem stal i osud Čchen Kuang-čchenga.

Clintonová přistála v Číně jen šest hodin předtím, než disident opustil velvyslanectví.

Není zatím jasné, zda obhájce lidských práv, který strávil čtyři roky ve vězení a od roku 2005 byl doma pod neustálým dohledem policie, opustil ambasádu dobrovolně. Washington nicméně ve čtvrtek potvrdil, že aktivista si - v rozporu s předchozími prohlášeními - přeje i s rodinou emigrovat

Ve středu večer s ním odvysílala krátký telefonický rozhovor televize CNN. Už tehdy řekl, že se cítí být Spojenými státy "odmítnut", ale Čínu chce opustit.

Foto: Reuters

"Chtěl bych říci prezidentu Obamovi, aby udělal vše, co může, a dostal mě a moji rodinu do bezpečí," prohlásil Čchen Kuang-čcheng pro CNN.

Ve čtvrtek ráno oznámil, že opustil velvyslanectví dobrovolně, protože se obával o život své ženy a některých dalších členů jeho rodiny, včetně dvou dětí. Policie údajně rodině vyhrožovala smrtí.

Potvrdil, že se bojí i o vlastní život a chce odejít do Spojených států. Na dotaz, zda ho američtí diplomaté nutili ambasádu opustit, odpověděl: "Do určité míry."

Disidentovi se minulý čtvrtek podařilo uniknout strážcům, kteří ho hlídají v jeho domě. V noci se dostal ven a přelezl zeď. Využil toho, že policisté zřejmě podcenili jeho schopnost pohybu, poněvadž je nevidomý. Čtyřicetiletý Čchen Kuang-čcheng oslepl už v dětství, o zrak ho připravila bakteriální infekce.

Čína obvinila Washington z vměšování do jejích záležitostí a žádá omluvu. V USA se případ stal předmětem předvolebního boje. Opoziční republikáni vyčítají vládě Baracka Obamy, že Čchena víc nebrání a vydala ho zpět libovůli úřadů.

Čchen Kuang-čcheng
Čchen Kuang-čcheng | Foto: Reuters

"V Číně nejsou žádná bezpečná místa pro disidenty," uvedl republikánský člen Sněmovny reprezentantů a přední americký kritik čínského režimu Christopher Smith.

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney už dříve Obamu kritizoval za to, že je na Čínu příliš "měkký".

Podle deníku New York Times Číňané slíbili, že se Čchen bude moci přestěhovat do města Tiencin, které leží zhruba 200 kilometrů východně od Pekingu, a bude mu tam zaručena bezpečnost.

Disident si stěžoval, že jeho i rodinné příslušníky policisté v jeho domě ponižovali a bili.

 

Právě se děje

Další zprávy