Agenti zapomněli vězně v cele. Pil moč a snědl brýle

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 5. 2012 10:50
Čtyřiadvacetiletý student zůstal v cele bez vody pět dní
Daniel Chong
Daniel Chong | Foto: YouTube

San Diego - Zvláštní agenti americké Agentury pro potírání obchodu s drogami (DEA) čelí pořádnému skandálu.

V jedné z výslechových místností totiž zapomněli 24letého studenta techniky ze San Diega.

Daniel Chong uvízl v policejní síti během razie nedaleko univerzitního kampusu. Po výslechu mu vyšetřovatelé přislíbili propuštění, dočkal se ho až po pěti dnech.

Během nich musel vydržet v cele bez oken o rozměrech 1,5 x 3 metry bez jídla a hlavně bez vody. Aby přežil, musel prý pít vlastní moč.

Nyní se o svém hrůzném zážitku rozhodl otevřeně promluvit.

Tady máš tu vodu

V místnosti bez oken a se zhasnutými světly začal podle vlastních slov brzy trpět halucinacemi. Slyšel, jak si agenti povídají, a škvírou pod dveřmi viděl jejich stíny. Na volání o pomoc, bezmocné kopání do dveří či na zoufalý pláč ale nikdo nereagoval.

"Halucinace, které jsem prožíval, si vůbec nedovedete představit," tvrdí Chong.

Dny ubíhaly a nic se nedělo. Když už byl smířený s vlastní smrtí, rozbil brýle a snažil se vyrýt si na ruku prostý vzkaz "Je mi to líto, mami." Poté střepy snědl.

Zamýšlená sebevražda mu ale nevyšla. "Po pěti dnech se najednou otevřely dveře a oni mi řekli: ´Tady je ta voda, kterou jsi chtěl´."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

DEA čeká žaloba

Vedení DEA už v tiskovém prohlášení chybu přiznalo, ale zatím se neomluvilo.

"Zvláštní agenti DEA 21. dubna zadrželi sedm lidí, 18 000 tablet extáze, střelné zbraně a další drogy. Zadržení byli převezeni do vazby, jeden z nich měl být po výslechu propuštěn, ale nedopatřením zůstal zavřený v cele," stojí ve strohém tiskovém prohlášení.

Jak dlouho tam mladík zůstal, už agenti neozřejmili. Nedokázali vysvětlit ani to, že ho nechali v místnosti sice bez jídla a vody, ale zato se zásobou bílého prášku, pravděpodobně pervitinu.

Daniel Chong tvrdí, že se zabavenými drogami neměl nic společného. Šel prý prostě na večírek k jednomu ze svých přátel. Nad ránem vyrazila DEA dveře s tím, že má povolení k domovní prohlídce. Pak byl spolu s dalšími odvezen na stanici. Doposud jen kouřil marihuanu, v cele ale pervitin ze zoufalství pozřel.

Když se pátý den otevřely dveře, byl už Chong několik hodin před smrtí. Dalších pět dní pak strávil v nemocnici. Nyní se chystá federální agenturu žalovat.

 

Právě se děje

Další zprávy