Američané rozstříleli loď duchů. Ztratila se po tsunami

Zahraničí Zahraničí
6. 4. 2012 10:30
Rezavý, neosvětlený vrak plul Tichým oceánem bez posádky déle než rok
Loď z Fukušimy rok bloudila po oceánu. Potopila ji až americká pobřežní stráž.
Loď z Fukušimy rok bloudila po oceánu. Potopila ji až americká pobřežní stráž. | Foto: Reuters

New York - Déle než rok brázdila bez posádky Tichý oceán. Teď - třináct měsíců po ničivé vlně tsunami, která spláchla její domovský přístav - poslala americká pobřežní stráž japonskou rybářskou loď ke dnu.

Neosvětlený, rezavý vrak se totiž přiblížil k pobřeží Aljašky. A začal být nebezpečný pro ostatní plavidla.

Padesát metrů dlouhá loď Ryou-un Maru, původně sloužící k lovu olihní, kotvila 11. března 2011 u břehu v japonské prefektuře Aomori. Tsunami ji utrhla a odnesla na širé moře.

U břehů Britské Kolumbie, na druhé straně Pacifiku, "loď duchů" nejprve objevila kanadská letecká námořní hlídka. Vlny ale plavidlo unášely dál, až k břehům nejsevernějšího státu USA.

Američané loď rozstříleli z malého kanónu. Rou-un Maru začala nejprve hořet, pak nabrala vodu a následně se začala potápět.

Podívejte se, to je Japonsko rok po tsunami:

Celá operace trvala podle mluvčího pobřežní stráže několik hodin. Kapitán lodi, která akci prováděla, chtěl vrak původně zachránit. Když ale přijel na místo, zjistil, že by to nebylo bezpečné. Že nejde odtáhnout do přístavu.

Zachraňovat ji neměl v úmyslu ani její japonský majitel.

Pobřežní stráž vrak z Japonska rozstřílela. Operace trvala několik hodin.
Pobřežní stráž vrak z Japonska rozstřílela. Operace trvala několik hodin. | Foto: Reuters

"(S lodí duchů) nechtěl mít nikdo nic společného, protože náklady na odtažení by byly příliš vysoké," vysvětlil Paul Gray, kanadský expert na lodní dopravu. 

Vrak přežil bez posádky mnoho bouří. Musel se pohybovat průměrnou rychlostí zhruba kilometr za hodinu.

Torzo rybářské lodi je prvním rozměrnějším odpadem z Japonska, který po tsunami dorazil k břehům Severní Ameriky. Téměř jistě ale nebude odpadem posledním.

Po zemětřesení v Japonsku bylo na moře podle agentury Reuters vyplaveno až 1,5 milionu tun odpadu. Jiné zdroje mluví dokonce o pěti milionech tun.

V Pacifiku se z trosek po zemětřesení a ničivé vlně vytvořil celý obří "odpadkový koberec". Už několik týdnů volně pluje nedaleko břehů Kanady a Spojených států. Je velký jako Německo a Dánsko dohromady.

 

Právě se děje

Další zprávy