Předpověď: Globální ekonomika zkolabuje v roce 2030

Martin Novák Martin Novák
6. 4. 2012 5:55
Obavy z nové Velké hospodářské krize má i finančník George Soros
Supermarket plný zboží. Bude taková i budoucnost?
Supermarket plný zboží. Bude taková i budoucnost? | Foto: Reuters

Praha - V posledních letech to vypadá, že sotva jedna krize skončí, začíná druhá. V roce 2008 jsme měli globální finanční krizi, pak krizi eurozóny, různé země se jedna za druhou ocitají v krizi. Hospodářské, vládní nebo energetické.

Tým ekonomů, sociologů, demografů a dalších vědců z Massachusettského technologického institutu vypracoval předpověď, která posuzuje možné trendy světového vývoje s přihlédnutím k růstu populace a spotřeby zdrojů.

Tvrdí, že globální hospodářský kolaps, srovnatelný s Velkou hospodářskou krizí v letech 1929 až 1933, nastane přibližně za dvacet let. Kolem roku 2030.

"Většina scénářů budoucnosti, vytvořených s pomocí počítačů, předpokládá růst populace i spotřebovávání zdrojů ve stejné míře jako doposud. Bez drastických změn lze předpokládat globální hospodářský kolaps," uvádí se v dokumentu.

Podle vědců by vlády především měly zaváděním nových technologií zlepšit ochranu životního prostředí.

Dokument vznikl z iniciativy Římského klubu. Výzkumného centra, které vzniklo na konci šedesátých let a zabývá se problémy ekonomického růstu.

Autoři projektu se hlásí k legendárnímu dílu Meze růstu, které vyšlo v roce 1972 a předpovědělo obdobné problémy. Zásadní kniha má vedle obdivovatelů i své četné kritiky, kteří jí vyčítají špatnou metodologii, mylné návrhy na řešení problémů a tvrdí také, že během let se tehdejší prognózy nenaplnily.

"Varovný zvon zvoní. Nejdeme po cestě, která je udržitelná," řekl jeden z autorů studie, Australan Graham Turner.

Velké pozornosti se těší během uplynulého desetiletí také výzkumy, týkající se podoby světa poté, co dojde ropa. I tady velká část autorů píše černé scénáře a prorokuje kolaps, i když nepanuje shoda v tom, zda chvíle, kdy zásoby suroviny dojdou, se už blíží, nebo zda se tak stane až za dlouho.

George Soros.
George Soros. | Foto: Jan Langer

Známý finančník a miliardář George Soros se rovněž domnívá, že situace je vážná a hluboká globální krize může nastat.

V rozhovoru pro časopis Newsweek řekl, že krizi, srovnatelnou s dvacátými a třicátými lety minulého století, si dovede představit.

"Evropa bude konfrontována s chaosem a s konflikty. V Americe dojde k nepokojům, které povedou k brutálnímu zásahu a potlačení mnoha občanských svobod. Globální ekonomický systém může jako celek zkolabovat," prohlásil Soros.

 

Právě se děje

Další zprávy