Chavézovo velké srdce ruinuje venezuelské hoteliéry

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
29. 3. 2012 20:27
Venezuelský hoteliér musel ubytovat lidi postižené záplavami, ti mu hotel rozkradli
Hugo Chávez.
Hugo Chávez. | Foto: Reuters

Caracas - Šlechetnost autoritářského prezidenta Venezuely Huga Chavéze nezná mezí. Dosáhla už takových rozměrů, že přivedla jednoho z místních hoteliérů na buben.

Podnikatel Hamilton Martínez měl luxusní hotelový komplex s 94 pokoji na venezuelském ostrově Margarita.

Koupil ho za celoživotní úspory, čímž si po letech splnil svůj sen.

Chávez, který razí politiku tzv. socialismu 21. století, ale jeho sen záhy změnil v děsivou noční můru.

Když totiž před rokem a půl Venezuelu postihly povodně, Chávez nařídil, že obyvatelé, kteří přišli o střechu nad hlavou, musejí být bezplatně ubytováni v hotelích určených pro "buržoazní" turisty.

Do Martínezova hotelu se tak nastěhovalo 370 lidí, kteří si v něm udělali vlastní domácnost, aniž by se o ni v nejmenším starali.

A ačkoliv jsou už záplavy v roce 2010 téměř zapomenuty, ještě začátkem tohoto měsíce v hotelu zůstávalo 28 rodin, jež před svým odchodem bez jakýchkoliv zábran vybrakovaly všechno, co v pokojích našly.

Zoufalý hoteliér zahájil hladovku

Chybí bazén, rostliny i stromy, které zdobily společné prostory. Hotel vypadá, jako kdyby byl opuštěn před mnoha lety a od té doby chátral.

Pokoje před a po příchodu postižených rodin.
Pokoje před a po příchodu postižených rodin. | Foto: el-mundo.net

"Všechno je pryč, hotel mi ještě nepředali, je stále v rukou venezuelského státu a hlídá ho národní garda. V hotelu už vetřelci nejsou - před začátkem zimy tu bydlelo po tři měsíce osm rodin. A potom přišly rodiny postižených," říká Martínez.

Po celou dobu, co v Hamilton Beach vládli "okupanti" s požehnáním populistické vlády, hoteliér své zařízení nesměl řídit a musel na několik měsíců odejít. Přestože vetřelci neplatili nic a on nemohl přijímat klienty, všech 27 zaměstnanců pobíralo plat. A jelikož neštěstí nechodí samo, lidé, kteří si předplatili ubytování na svou dovolenou, na něj podali žalobu.

Ta tam je i přepychový bazén.
Ta tam je i přepychový bazén. | Foto: el-mundo.net

Dluhy se pak hromadily a teď už muž dluží několik milionů bolívarů. Aby se domohl spravedlnosti, rozhodl se mimo jiné zahájit hladovku. Doufá, že mu dá příslušný prezidentský výbor řádnou odpověď.

"Můj případ je příkladem toho, co se může stát podnikatelům. Stát jim (poškozeným) chtěl pomoci a lidi zaplatili takovýmhle způsobem," zoufá si hoteliér, který i přesto všechno stále věří ve "velké srdce" Huga Cháveze.

 

Právě se děje

Další zprávy