Po čokoládě se hubne, tvrdí studie. Nejde jen o kalorie

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 3. 2012 7:45
Čokoláda je sice vysoce kalorická, ale obsahuje látky napomáhající hubnutí
Čokoláda prospívá i našemu srdci.
Čokoláda prospívá i našemu srdci. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Dopřejete si tu a tam kousek čokolády a pak vás sžírají výčitky svědomí? Podle nejnovějších závěrů vědců se trápíte zbytečně.

Kvalitní čokoláda podle nich naopak napomáhá udržet si štíhlou linii. Nejlepší je prý navíc tmavou dobrotu konzumovat pravidelně.

Těm, kdo se chtějí udržovat v dobré kondici, by tak podle amerických vědců neměla čokoláda ve spižírně chybět.

Výzkumníci v rámci studie sledovali u tisíce dobrovolníků příjem kalorií a index hmotnosti (BMI), tedy podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech, podle kterého se nejčastěji měří obezita.

Ukázalo se, že ti, kdo si oslazovali život čokoládou alespoň několikrát týdně, byli obecně hubenější (měli nižší BMI) než ti, kdo čokoládu jedli pouze jednou týdně a méně.

Vysvětlení je prý jednoduché; čokoláda je sice vysoce kalorická, ale obsahuje přísady, které spíš než ukládání tuků podporují jejich odbourávání.

"Zdá se, že naše objevy zapadají do teorie, podle níž neovlivňuje váhu jen množství zkonzumovaných kalorií, ale i jejich původ," vysvětila vedoucí výzkumu z Kalifornské univerzity v San Diegu Beatrice Golombová.

Rozdíly mezi pravidelnými a sporadickými konzumenty oblíbené delikatesy z kakaových bobů byly patrné zejména při srovnání hubnoucích se stejnou pohybovou aktivitou.

Ukázalo se rovněž, že není ani tak důležité, kolik čokolády lidé sní, jako spíše jak často ji jedí. Hubnutí nejvíce prospívá častá a pravidelná konzumace.

Pravděpodobnost, že by souvislost hubnutí s čokoládou byla jen zdánlivá (čili že by šlo jen o náhodu), je podle BBC, jež o studii publikované v odborném magazínu Archives of Internal Medicine informovala, jedna ku stu.

Čokoláda prospívá i hubeným

Snadnější hubnutí ale není jediné, čím nás čokoláda kromě chuťového požitku může obohatit. Dřívější výzkumy ukázaly, že prospívá i srdci. Některé druhy čokolády mohou příznivě ovlivňovat krevní tlak, hladinu cholesterolu i citlivost na insulin, tedy na hormon, jenž zásadním způsobem reguluje hladinu cukru v organismu.

Zejména tmavá čokoláda pak obsahuje vysoké množství antioxidantů, jež mohou zpomalit stárnutí celého organismu.

Právě tyto antioxidanty, zvané ketechiny, by mohly podle doktorky Golombové přispívat ke zvýšení objemu svalové hmoty a snížení celkové hmotnosti. U myší to alespoň funguje. Stačilo patnáct dní, kdy byly krmeny stravou obohacenou o antioxidanty obsažené v tmavé čokoládě, a prokazatelně se u nich zvýšila tělesná zdatnost.

V současné době se začíná testovat vliv těchto antioxidantů na lidský organismus. Není tedy vyloučeno, že se tím otevřela cesta ke skutečně efektivnímu léku proti obezitě.

 

Právě se děje

Další zprávy