Nutná sebeobrana nebo rasová vražda, táže se Amerika

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
25. 3. 2012 16:33
Na Floridě je možné střílet v sebeobraně i na veřejných místech
Případ Trayvona Martina vzbuzuje v USA velké emoce
Případ Trayvona Martina vzbuzuje v USA velké emoce | Foto: Reuters

Sanford, Florida - Pokud bych měl syna, vypadal by jako Trayvon Martin. Touto větou v podstatě zahájil Barack Obama svou kampaň do prezidentských voleb. Alespoň tu neoficiální.

K případu sedmnáctiletého černošského teenagera, zastřeleného za nejasných okolností 26. února ve floridském Sanfordu, se velmi emotivně vyjádřil i bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney, který se podle všeho stane Obamovým republikánským vyzyvatelem.

Smrt mladíka, kterého z bezprostřední blízkosti zabil ranou z revolveru o jedenáct let starší muž bílé pleti jménem George Zimmermann, hýbe v těchto dnech Amerikou, takže se k ní vyjadřuje kdekdo, tím spíše ti, kdo se v listopadu utkají o Bílý dům.

Přisadil si i bývalý mluvčí Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který je v souboji o republikánskou nominaci zřejmě bez šance: "Chtěl snad Obama říct, že pokud by byl Trayvon Martin běloch, byla by jeho smrt v pořádku, protože by jako Obama určitě nevypadal?"

Nahrál tím na smeč Martinovu otci, který jeho větu parafrázoval: "Pokud by Trayvor byl bělošským chlapcem, Zimmermanna by už dávno zatkli."

Protesty proti zbytečné a nesmyslné smrti se zjevným rasovým podtextem se mezitím konaly ve dvaceti státech USA. Zimmermann, který je stále na svobodě, se brání tím, že jednal v nutné sebeobraně.

A ta je s použítím střelné zbraně vna území státu Florida možná i na veřejných místech a tedy nejenom tam, kde člověk hájí svůj majetek před případným vloupáním či ve chvíli, kdy je "u sebe doma" přepaden.

Zimmerman krátce před smrtící střelbou informoval místní policii o "podezřelém týpkovi", který se potuluje po okolí s ruku v kapse a "podle všeho hledá drogy".

Policista, kterému volal mobilem, ho požádal, ať sledování "podezřelého" okamžitě ukončí s tím, že hlídkový vůz je na cestě. Ten k Martinovi dorazil až ve chvíli, kdy byl mladík mrtev.

Zimmerman, který jej zasáhl neméně jedním projektilem do hrudi, později vypověděl, že ho mladík napadl zezadu a on ve strachu o svůj život sáhl po zbrani. Policejní protokol uvádí, že krvácel z nosu a rány na temeni.

Našel se také svědek, který tvrdí, že viděl, jak o čtyřicet kilogramů lehčí Martin sedí na Zimmermannovi, ležícím na zemi, a mlátí jej. Další svědek řekl policii, že tomu bylo právě naopak.

K dispozici je i výpověď Martinovy černošské přítelkyně, podle které jí Trayvon před smrtí volal s tím, že ho pronásleduje neznámý člověk. Stejně tak i záznam Zimmermannova telefonátu, ve kterém střelec používá výraz "goon", tedy přibližně "bitkař". Jeho slovům je ale špatně rozumět a on mohl stejně tak dobře říci "coon", což je hanlivé označení pro černocha.

Pro rasově motivovanou vraždu či přinejmenším zabití s rasovým podtextem hovoří i to, že Martin má na rozdíl od Zimmermanana čistý rejstřík.

Ten se před časem popral s policisty pokoušejícími se v místním baru zatknout Zimmermannova přítele. U mužů zákona je ale dobře znám z jiného důvodu.

Opakovaně a prakticky permanentně policisty telefonicky zpravoval o "podezřelých týpcích" potulujících se po okolí a chystajících se podle jeho názoru spáchat trestný čin.

Martin si onoho osudného večera vyšel s igelitkou do místního supermarketu na nákup sladkostí. Ty policie v plastové tašce také našla včetně paragonu.

  

 

Právě se děje

Další zprávy